Televízne tipy Pravdy: Borg/McEnroe aj Babička aj teror v Hoteli Mumbai

To najlepšie z televízneho programu od piatka 31.1. do stredy 5.2. vybrala redaktorka Pravdy Katarína Sedláková.

31.01.2020 15:00
Borg mcenroe Foto:
Sverrir Gudnason a Shia LaBeouf vo filme Borg/McEnroe.
debata

Piatok 31. 1.:

Lajkó – Cigán vo vesmíre, Cinemax, 20.00

Vraj tomu, kto má rád balkánske komédie alebo filmy Wesa Andersona, by sa do vkusu mohol trafiť aj Lajko. Má to byť bláznivá maďarská komédia z roku 2018 s cigánskou poetikou, kde sa na pozadí vesmírneho programu miešajú naturely spriatelených národností. A námet? V roku 1957 poskytne Sovietsky zväz Maďarsku možnosť vybrať prvého človeka, ktorý poletí do vesmíru. Šťastným vyvoleným sa stane pilot menom Lajkó, ktorý je úplne posadnutý hviezdami. Ale na Bajkonure sa ukáže, že to nie je práve splnený sen.

A dýchajte pokojne, Cinemax, 23.20

Po bláznivom filme je tu islandská dráma z rovnakého roku – 2018. Tichý a pokojný film rozpráva príbeh o intímnom pute, ktoré sa vytvorí medzi dvoma ženami – islandskou slobodnou matkou a africkou ženou žiadajúcou o politický azyl. Ich osudy sa vďaka nepredvídateľným okolnostiam prelínajú.

Sobota 1. 2.:

Božena Němcová, ČT2, 10.05

Štvrtého februára uplynie dvesto rokov od narodenia spisovateľky Boženy Němcovej. Jej pohnutý život skrýva dodnes veľa otáznikov. Na svoju dobu bola veľmi emancipovaná a odvážna. Dodnes sa vedú spory o jej pôvode. Sama svojím dielom vytvárala ilúzie, ktoré ľudia často brali ako realitu. Napríklad detstvo na Starom Bělidle bolo len vysnívaným rajom, do ktorého sa utiekala v časoch núdze a zdravotných problémov. V ďalších rokoch o spisovateľkinom živote vznikli nové mýty, až získala postavenie národnej mučenice. Bol jej vzťah s manželom Josefom skutočne len utrpením a naozaj konala ako vlastenka prenasledovaná rakúskou mocou? Tajomstvá a skutočný osud Boženy Němcovej sa snaží odkrývať speváčka Yvonne Přenosilová.

Babička, Dvojka, 20.40

Ak vám ranný dokument urobí chuť znovu si pripomenúť Němcovej Babičku, tak si večer pozrite čiernobiely film z roku 1940.

Nedeľa 2. 2.:

Hotel Mumbai, Cinemax, 20.00

Toto má byť nesmierne napínavý a emóciami nabitý príbeh ľudskosti a hrdinstva, ktorý rozpráva o skutočných udalostiach v luxusnom hoteli Tádž Mahal v indickom Bombaji. Na ten v novembri 2008 zaútočila desaťčlenná skupina pakistanských teroristov. Predstavte si tisícku hostí a 500 zamestnancov hotela uväznených vnútri so skupinou vrahov s guľometmi. Chýrny šéfkuchár Hemant Oberoi, čašník (Dev Patel, známy z Milionára z chatrče) a ďalší pre ochranu hostí nasadia život. Pred zrakmi celého sveta potom zúfalá dvojica (Armie Hammer a Nazanin Boniadi) učiní nepredstaviteľnú obeť, aby zachránila svoje novorodené dieťa.

Život je zázrak, Dvojka, 21.35

Film Emira Kusturicu sa odohráva v Bosne roku 1992. Niektorým sa film nepáčil, iných nadchol ako variácia na Rómea a Júliu. Je o inžinierovi Lukovi z Belehradu, ktorý pripravuje stavbu železnice kdesi na konci sveta. Tá má zabudnutý kraj premeniť na turistický raj. Luka nevníma blížiacu sa vojnu, keď však vypuknú boje, jeho žena Jadranka, operná speváčka, sa mu stratí v objatí muzikanta a syna povolajú na front…

Pondelok 3. 2.:

Nemocnica na kraji mesta, Trojka, 20.00

Mali ste radi príbehy primára Sovu a jeho kolegov? RTVS ich začína vysielať dvakrát do týždňa, každý pondelok a štvrtok na Trojke.

Borg/McEnroe, Jednotka, 20.30

A hoci nemám veľmi rada športové filmy, švédsko-dánska snímka o nezabudnuteľnom zápase dvoch nezmieriteľných tenisových rivalov ma veľmi bavila.

Avenue 5, HBO, 21.00

Komédia o vesmírnej turistike je zasadená do 40 rokov vzdialenej budúcnosti, keď slnečná sústava leží každému pri nohách.

Streda 5. 2.:

Tlmočníčka, Markíza, 22.35

Americký triler s Nicole Kidmanovou a so Seannom Pennom. Každý, kto pracuje pre Organizáciu Spojených národov, je povinný zachovávať mlčanlivosť. To si veľmi dobre uvedomuje i tlmočníčka Sylvia Broomeová. No keď sa stane náhodnou svedkyňou vražedného sprisahania, nedokáže len tak nečinne sedieť so založenými rukami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #TV program #Babička #Borg/McEnroe #Božena Němcová