Prvý zradca: Skvelý film o mužovi, čo navždy zmenil svet mafie

Jeden z najlepších talianskych filmov roku 2019 o mužovi, ktorý ako prvý porušil zákon mlčania a navždy zmenil svet mafie. S takýmto sľubným sloganom sa do našich kín dostáva Prvý zradca, novinka režiséra Marca Bellocchia

01.02.2020 15:00
Prvý zradca Foto:
Prvý zradca, talianska novinka režiséra Marca Bellocchia v našich kinách.
debata

Rozpráva o Tomassovi Buscettovi, mafiánovi, ktorý vraj nikdy nechcel byť bossom, a to tak fascinujúco, že 152 minút filmu uplynie ako voda.

Začiatok filmu s niekoľkými mafiánskymi popravami je síce trochu neprehľadný, no verne vykresľuje, ako klany sicílskej mafie v 80. rokoch neľútostne bojovali o moc. Vláde sa situácia vymyká z rúk, až kým sa neobjaví prvý zradca. Tomasso Buscetta (Pierfrancesco Favino) urobí čosi dovtedy nepredstaviteľné. Poruší prísahu, popíše praktiky najväčšej mafiánskej organizácie Cosa nostra a pomôže tak sudcovi Falconemu dostať stovky jej členov za mreže. Onedlho sa začne schyľovať k tvrdej pomste.

Strhujúci a v mnohom pravdivý príbeh uviedli v hlavnej súťaži na festivale v Cannes. Tam síce v konkurencii cenu nezískal, no potom zožal niekoľko európskych filmových cien – pre najlepšieho režiséra, najlepšieho herca aj najlepší scenár. Výsledok očividne ocenili aj diváci. Ktosi snímku v skratke charakterizoval ako "mafiánsky film z iného pohľadu. Výborne mixuje skutočné historické udalosti a subjektívne spomienky hlavného svedka obžaloby, vďaka čomu získava miestami groteskný charakter“.

Iný divák priznáva, že spočiatku bol zmätený, čo je ktorá postava zač a na ktorej strane barikády stojí, no asi po pol hodine si to utriedil a potom si už užíval rekonštrukciu historického súdneho procesu so sicílskymi mafiánskymi bossmi. Práve stvárnenie procesu je najsilnejšou stránkou filmu – vidíme bezohľadných mafiánov, ako sa detinsky handrkujú, nechávajú sa vytočiť urážkami bývalých kamarátov, klamú, prípadne tvrdia, že musia hovoriť sicílskym dialektom, lebo v taliančine strácajú niť rozprávania.

V centre príbehu stojí Tomasso Buscetta, ktorý si získal vplyv vďaka svojej charizme, inteligencii a kontaktom. Nechcel sa nechať zatiahnuť do vojny klanov a utiekol do Brazílie. Medzitým dal mafián Riina na Sicílii zavraždiť Buscettových dvoch synov, brata, zaťa, švagra, štyroch synovcov a množstvo jeho priateľov a členov jeho širšej rodiny.

Buscetta, ktorého v Brazílii hľadala mafia aj polícia, stratil všetky ilúzie o mafii. Nepáči sa mu, že sa preorientovala na pašovanie drog a ničí tak životy nevinných detí. Keď Buscetta stretol odhodlaného sudcu Giovanniho Falconeho, rozhodol sa spolupracovať. Detailne popísal fungovanie a organizáciu Cosa nostry, ktorá bola dovtedy opradená tajomstvom.

Buscettove svedectvá odštartovali tzv. maxiproces, ktorý sa uskutočnil v Palerme v rokoch 1986 a 1987. Pre účely procesu bol priamo vo vnútri palermskej väznice vybudovaný špeciálny bunker, ktorý slúžil ako súdna sieň. Do miestnosti osemuholníkového tvaru sa zmestili stovky obžalovaných, obhajcov, policajtov, svedkov a novinárov.

Bezpečnostné opatrenia boli extrémne – miestnosť mala odolať aj raketovým útokom. Súdených bolo 475 príslušníkov mafie (z toho 119 na úteku), 338 bolo odsúdených celkovo na 2665 rokov vo väzení – toto číslo nezahŕňa 19 doživotných trestov. Snímka Prvý zradca zachytáva okolnosti maxiprocesu neobvykle verne. Tvorcovia si naštudovali stovky nahrávok a hovorili s pamätníkmi procesu. Vierohodnosť filmu podporuje aj fakt, že sa kľúčové scény filmu natáčali priamo v skutočnej súdnej sieni vo vnútri väznice v Palerme. Už len preto stojí za to vybrať sa do kina.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mafia #Cosa Nostra #Marco Bellocchio