Ceny britskej akadémie na pulze doby

Ceny Britskej filmovej a televíznej akadémie BAFTA sa považujú za niečo ako vstupnú bránu k Oscarom, ktoré sa udeľujú onedlho, a za pokračovanie Zlatých glóbusov.

04.02.2020 08:31
Herec Joaquin Phoenix získal cenu BAFTA za... Foto: ,
Herec Joaquin Phoenix získal cenu BAFTA za výkon vo filme Joker.
debata

Preto nikoho nemohlo prekvapiť, že na 73. odovzdávanie prestížnej filmovej ceny boli nominované minuloročné najväčšie hity ako Joker, Parazit a 1917. A hoci mal Joker v hlavnej úlohe s Joaquinom Phoenixom najviac nominácií, napokon sa absolútnym víťazom stala vojnová dráma 1917 režiséra Sama Mendesa. Prekvapení bolo viacero.

Prvá svetová vojna sa celkom neskončila

Sam Mendes natočil vojnový film o osude dvoch britských vojakov počas prvej svetovej vojny, ktorej sa v mnohých krajinách hovorí aj „veľká vojna“. Zrejme aj preto, že hoci sa zdá vzdialená, rozdelenie a prerysovanie hraníc, ktoré priniesla, ako aj šok z dovtedy nevídaného množstva obetí, stále žije v kolektívnom povedomí Európy. Z pôvodných deviatich nominácií získal film 1917 napokon sedem ocenení, po tom, čo predznamenal svoj úspech dvomi Zlatými glóbusmi za najlepšiu filmovú drámu a najlepšiu réžiu. Oscarový Sam Mendes, u nás asi najznámejší zásluhou filmu Americká krása, ale aj ako režisér bondoviek, epickým spôsobom sprítomnil vojnovú situáciu, v ktorej mladí Briti Schofield (George MacKay) a Blake (Dean-Charles Chapman) doručujú na nepriateľskom území správu, od ktorej úspešného doručenia závisí život stoviek vojakov. Medzi hviezdami filmu je aj „shakespearovský“ herec Benedict Cumberbatch.

Joker ako kritika

Dramatický triler Todda Phillipsa Joker začínal ako absolútny favorit s počtom nominácií 11, z ktorých napokon získal „len“ tri ocenenia – za kasting, hudbu a hlavnú mužskú úlohu. Tú si odniesol Joaquin Phoenix, ktorý príležitosť nezabudol využiť aj ako celospoločenskú osvetu. V ďakovnej reči mnohých priviedol do rozpakov svojou kritikou britskej akadémie, keď povedal, že sa cíti „v konflikte so svojím víťazstvom, pretože mnoho mojich kolegov nemá rovnaké privilégium“. Narážal tým na situáciu, že medzi nominovanými hercami a herečkami nebola jediná „farebná“ osoba. Podľa neho je to jasné posolstvo, že na podobných ceremóniách nie sú vítané. Skutočnosť, že medzi nominovanými sú len bieli, vzbudila rozruch už pred mesiacom a dokonca hrozilo, že ceremónia bude bojkotovaná. „Hanbím sa priznať, že som súčasťou problému,“ pokračoval Phoenix, „pretože som nezabezpečil, aby diela, na ktorých pracujem, boli inkluzívne.“ Phoenixove slová sa podľa režisérky čínsko-americkej drámy Farewell Lulu Wangovej stretli s „nepríjemným tichom“. Phoenix, ktorý je horúcim kandidátom na Oscara na budúci týždeň, sa pred preberaním cien zúčastnil na protestoch za svet bez mäsa na moste Tower Bridge.

Herečka Margot Robbie v kreácii Chanel Haute...
Nominovaná herečka Florence Pugh.
+32Nominovaná herečka Laura Dern pózuje fotografom.

Iné prekvapenia

Kým vysoko oceňovaný film The Irishman Martina Scorceseho napokon neodišiel so žiadnou trofejou, dve ceny si odniesol ďalší hit minulého roka od kórejského režiséra Džun-Ho Pona. Tragikomédia Parazit o chudobnej rodine usilujúcej sa votrieť do života boháčov si odniesla cenu za najlepší film v inom ako anglickom jazyku a zároveň za scenár. Podľa mnohých britských kritikov to bol dokonca najlepší film vôbec a mal by byť ocenený Oscarom, kde je nominovaný v šiestich kategóriách.

Na Judy Garlandovú už možno mnohí kinofili zabudli, ale hollywoodsku legendu oživil aj film Judy (Réžia Rupert Goold), za ktorý dostala ocenenie BAFTA Renée Zellwegerová v kategórii najlepšia herečka. Príbeh o trpkej dani za slávu môže dvojnásobne rezonovať práve dnes, v čase pretriasania sexuálneho zneužívania vo filmovom biznise. Judy Garlandovú vraj zneužívanie počas nakrúcania legendárneho Čarodejníka z krajiny Oz stálo aj zničený osobný život.

Tohtoročný ceremoniál odovzdávania ocenení BAFTA sa vôbec niesol v duchu najpálčivejších spoločenských problémov. Princ William, ktorý je čestným prezidentom akadémie, vyjadril znepokojenie z nedostatku diverzity v oceneniach a vyzval organizátorov, aby výzvu rovnovážnejšieho prístupu „brali vážne“. Že sa však o to organizátori aspoň pokúsili, možno svedčí aj to, že hostia ceremónie boli pred príchodom vyzvaní, aby sa obliekli „trvalo udržateľne“. Minimálne vojvodkyňa Kate to dodržala: nejeden si všimol, že šaty, ktoré mala oblečené, použila už pred ôsmimi rokmi na oficiálnej večeri v Malajzii.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Renée Zellweger #BAFTA