Film Sviňa je plný hlbokého smútku, ale aj nádeje, hovorí Arpád Soltész

Do sveta vysokej politiky, mafie bielych golierov, organizovaného zločinu i obchodu s bielym mäsom zavedie divákov nový slovenský film Sviňa.

05.02.2020 10:00
svina foto Lukasz Wojciechowski Foto:
Marko Igonda ako ambiciózny populistický politik Bobo vo filme Mariany Čengel Solčanskej Sviňa.
debata (1)

Snímka, ktorá vznikla podľa rovnomenného bestselleru Arpáda Soltésza, mala v utorok (4. 2.) slávnostnú premiéru v Bratislave. Po knihe siahli producenti Rudolf Biermann a Mariana Čengel Solčanská, ktorí sa odhodlali prepracovať príbehy zo Svine do filmového scenára a spoločne sa ujali aj réžie. Za kamerou stál Ivan Finta.

„Film Sviňa je o boji dobra so zlom. A verím, že na konci filmu sa nám podarilo dať nádej, že tak ako v rozprávkach, aj v živote dobro zvíťazí,“ uviedla po bratislavskej premiére Čengel Solčanská. „Ten film som si vôbec nevybrala, ten film sa mi stal. Je to rovnaké ako s Únosom, tie témy za mnou prídu a ja sa k nim postavím ako k občianskej povinnosti,“ priznala režisérka, ktorej predchádzajúca snímka Únos (2017) inšpirovala k masívnym spoločenským pohybom vedúcim k demonštráciám a zrušeniu Mečiarových amnestií.

„V tomto období je veľmi dôležité sa dozvedieť pravdu,“ poznamenal Soltész. Podľa autora knižnej predlohy film Sviňa ukazuje veľmi pravdivý obraz o krajine, v ktorej žijeme, hoci v ňom diváci nenájdu ani jednu skutočnú postavu a nepopisuje ani jednu skutočnú udalosť. „Som prevalcovaný emóciami viac ako bežný divák, lebo pre mňa je to prvýkrát, že vidím zhmotnené niečo, čo som napísal. Mariana urobila úžasnú vec, z knihy, ktorá je drsná, surová a tiež vyvoláva silné emócie, ale skôr hnev a akútnu nevoľnosť, dokázala urobiť niečo, čo je plné hlbokého smútku, ale aj nádeje,“ povedal pre TASR Soltész. S filmovým spracovaním knihy je absolútne spokojný: „Pretože Mariana musela vybrať z veľmi košatej knihy dve dejové línie a vybrala tie dve, ktoré považujem za najpodstatnejšie a ktoré aj reálne rámcujú román.“

Postavu temného veľkopodnikateľa, bezcharakterného mafiána Wagnera stvárňuje Jozef Vajda. „V prvom rade je to film o nás, o tomto štáte, o tom, čo tu momentálne žijeme, ako sa tu správame, ako sa voči sebe chováme. O všetkom tom, čo tu za 30 rokov po Nežnej revolúcii vzniklo, to sa v tomto filme rieši, ale nedá sa povedať, že vyrieši,“ naznačil. Boba, veľmi ambiciózneho človeka, ktorý sa pohybuje na politickej scéne, je bez škrupúľ, má rád moc a krásne ženy a štát považuje za svoje mocenské teritórium, hrá Marko Igonda. „Ten pocit, ktorý sme chceli dosiahnuť, ten mólový akord, smútok toho, čo sa vlastne deje, a čo by sme radi, keby sa nedialo, to zrkadlo a upozornenie na to, si myslím, že z toho filmu ide a človek sa cíti veľmi smutný, že niečo také musí prežiť,“ komentoval herec film z prostredia, v ktorom si novinári nemôžu robiť svoju prácu bez obáv o vlastný život. Novinára Ondra, dátového analytika, ktorý vyšetruje pochybný Wangerov biznis, hrá mladý slovenský herec Andrej Remeník.

Sviňu nakrúcali v Bratislave, Nitre, Trenčíne Šamoríne a v ich blízkom okolí. Príbeh zavedie divákov aj do resocializačného zariadenia, ktorého chovankyne sa stávajú obeťami zvláštnych praktík a obchodu s bielym mäsom. V úlohe riaditeľky resocializačného zariadenia sa predstaví Diana Mórová: „Ako herečku ma zaujal charakter postavy, ktorú hrám a vlastne celý scenár, ktorý mi predostreli. Pre mňa ako umelkyňu je to veľmi dobrý materiál, výpovedný aj herecký.“

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Marko Igonda #Arpád Soltész #Sviňa