Zomrel americký herec Kirk Douglas, filmový Spartakus

Vo veku 103 rokov zomrel americký herec, producent a režisér Kirk Douglas. Časopisu People to potvrdil jeho syn, herec Michael Douglas.

06.02.2020 01:23
Kirk Douglas Foto:
Kirk Douglas v roku 2009.
debata (14)

Hoci do prvej hollywoodskej hereckej ligy patril Kirk Douglas najmä v 40. až 60. rokoch minulého storočia, na filmovom plátne sa objavoval ešte pred niekoľkými rokmi.

„S obrovským zármutkom spolu so svojimi bratmi oznamujem, že nás dnes vo veku 103 rokov opustil Kirk Douglas,“ uviedol Michael Douglas.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

It is with tremendous sadness that my brothers and I announce that Kirk Douglas left us today at the age of 103. To the world he was a legend, an actor from the golden age of movies who lived well into his golden years, a humanitarian whose commitment to justice and the causes he believed in set a standard for all of us to aspire to. But to me and my brothers Joel and Peter he was simply Dad, to Catherine, a wonderful father-in-law, to his grandchildren and great grandchild their loving grandfather, and to his wife Anne, a wonderful husband. Kirk's life was well lived, and he leaves a legacy in film that will endure for generations to come, and a history as a renowned philanthropist who worked to aid the public and bring peace to the planet. Let me end with the words I told him on his last birthday and which will always remain true. Dad- I love you so much and I am so proud to be your son. #KirkDouglas

Príspevok, ktorý zdieľa Michael Douglas (@michaelkirkdouglas),

Kirk Douglas sa narodil ako Issur Danielovitch (rusky Iser Danijelovič) v Amsterdame v štáte New York do rodiny chudobných židovských prisťahovalcov z oblasti terajšieho Bieloruska. Od mladosti sa venoval divadlu, boxu a grécko-rímskemu zápasu. Absolvoval tiež hereckú prípravu na Americkej akadémii dramatických umení v New Yorku a v roku 1941 sa objavil prvýkrát na Broadwayi.

Na striebornom plátne sa Kirk Douglas objavil prvýkrát v dráme Strange Love of Martha Ivers (1946) po boku Barbary Stanwyckovej. V prohibičnej dráme I Walk Alone (1948) si premiérovo zahral s Burtom Lancasterom. Obaja herci pôsobili tak zohrato, že do polovice 80. rokov stáli spolu pred kamerou ešte sedemkrát.

Za úlohu brutálneho boxera vo filme Champion (1949) bol Douglas prvýkrát nominovaný na Oscara. Ďalšie dve nominácie dostal za role v snímkach režiséra Vincenta Minelliho – Mesto ilúzií (1952) a Smäd po živote (1956). Prestížne ocenenie americkej filmovej akadémie získal až v roku 1996, avšak za celoživotné dielo.

Herec Kirk Douglas a jeho manželka Anne na... Foto: SITA/AP, Harold Filan
USA Douglas Kirk Herec Kirk Douglas a jeho manželka Anne na premiére filmu Fidlikant na streche (Fiddler on the Roof) v Los Angeles v roku 1971.

V roku 1955 si Douglas založil vlastnú produkčnú firmu, ktorú nazval po matke Bryna. K jeho najlepším filmom z tohto obdobia patrí napríklad Cesty slávy (1957), Vikingovia (1958) a Posledný vlak z Gun Hillu (1959).

Prelomovým v umeleckom živote Kirka Douglasa bol rok 1960 s filmom Spartakus. Dodnes nevytvoril žiadnu postavu, s ktorou bol tak identifikovaný ako s vodcom vzbúrených otrokov v starovekom Ríme.

Michael Douglas pózuje s manželkou  Catherine... Foto: Reuters, MARIO ANZUONI
Micael Douglas Michael Douglas pózuje s manželkou Catherine Zeta-Jones počas slávnostného odhalenia jeho hvizedy na Chodníku slávy v Hollywoode. Po jeho boku sú aj jeho otec, herec Kirk Douglasa syn Cameron - archívna snímka.

Na svojich filmoch spolupracoval Douglas s najslávnejšími režisérmi Hollywoodu, ako boli Billy Wilder, Howard Hawks, Vincente Minnelli, J. L. Mankiewicz a mnoho ďalších. Posledný krát sa objavil pred kamerou v roku 2004 vo filme Illusion. Prežil zrážku lietadla a vrtuľníka v roku 1991 (dvaja ľudia vtedy zahynuli, on jediný prežil) a záchvat mŕtvice v roku 1996. Svoj život opísal v autobiografii Handrárov syn.

Kirk Douglas bol držiteľom čestného Zlatého medveďa z festivalu v Berlíne, dvojnásobným nositeľom ceny Zlatý glóbus a mnohých cien z filmových festivalov celého sveta.

Herec bol dvakrát ženatý. Jeden z jeho štyroch synov, Michael, tvorí s manželkou Catherine Zeta-Jonesovou prominentný hollywoodsky pár.

Herec Kirk Douglas a jeho manželka Anne na...
Herec Kirk Douglas v New Yorku v roku 1962.
+3Herec Kirk Douglas vo svojom dome v Beverly...
14 debata chyba
Viac na túto tému: #Michael Douglas #Kirk Douglas