Zem spieva: Lokálpatriotom bude aj Dalibor Karvay

Už len vo dvoch častiach Zem spieva sa na televíznych obrazovkách predstavia noví účinkujúci, aby pred divákmi a pred porotou predviedli, čo dokážu.

08.02.2020 08:00
25-Vorodaj 3x Foto:
Spevácka skupina Vodoraj z Veľkého Lipníka.
debata

Potom tých úspešnejších čaká postup do semifinále, a tí najšikovnejší si zmerajú sily vo finále obľúbenej folklórnej šou.

Video

Slovenský folklór vždy prekvapí

Aj treťou sériou folklórnej šou divákov sprevádza obľúbená trojica S hudbou vesmírnou. Čo sa na folklóre páči moderátorovi Danielovi Kisovi? „Folklór je rozmanitý – od zvykov samotných cez oblečenie – kroje, prejavy, témy, o ktorých sa spieva, hudba, mne sa páči všetko!“ vyhlasuje moderátor.

zem spieva logo

Ako hudobník si síce všíma najmä muziku, ale skláňa sa aj pred výkonmi tanečníkov. „Obdivujem sólových umelcov. Človek stojí na pódiu sám za seba, iba s nástrojom alebo so svojím hlasom, a to chce guráž!,“ vyhlasuje uznanlivo. Ani tretia séria Zem spieva ho neomrzela – áno, opakuje sa, rovnako ako dni v živote, ale neviete, ktorý vám čo prinesie. Tak aj účinkujúci šou sú pestrí, vždy iní. Slovenský folklór nikdy nie je rovnaký, a aj keď si myslíte, že viete, čo od neho čakať, vždy vás niečo prekvapí, hovorí Daniel Kis.

Video

Koho teda uvidíme v najbližšej, už šiestej, časti Zem spieva? „Tentoraz sa na pódiu vystriedajú súbory a sólisti z východného, zo stredného a zo západného Slovenska. Ich lokálpatriotmi budú speváčka Katka Knechtová, husľový virtuóz Dalibor Karvay a moderátorka Barbora Krajčírová,“ pozýva Martina Cyprichová, kreatívna producentka Zem spieva.

Viktoria Stúchla a Aurel Keszely z Vinodola. Foto: RTVS/Milan Krupčík
25-Viktoria stuchla a aurel keszely 3x Viktoria Stúchla a Aurel Keszely z Vinodola.

Katka Knechtová, rodáčka z Prešova, predstaví Folklórnu spevácku skupinu Vorodaj z Veľkého Lipníka s programom zo Zamaguria Ej, bože tomu zaplat. Hlasy poroty aj divákov prídu verbovať Labirsky Beťare z Medzilaboriec, ktorí predvedú, ako sa kedysi verbovalo do vojska v Zemplíne. A napokon Folklórna skupina Jána Lazoríka z Krivian ukáže, ako vyzeral Večar na valaľe.

Matej Kysel z Jasenice. Foto: RTVS/Milan Krupčík
Matej Kysel Matej Kysel z Jasenice.

Na stredné Slovensko divákov pozve lokálpatriot Dalibor Karvay. Na Horehroní ho bude čakať Ondro a kamaráti a Bratia Pôbišovci z Braväcova. Z Turčianskych Teplíc do súťaže príde Detský folklórny súbor Lúčik, ktorý predvedie Lúčne spevy s detskými hrami na lúke.

Lokálpatriotka Barbora Krajčírová privedie účinkujúcich za západné Slovensko. Cimbalová ľudová hudba Picúchovci z Dolnej Krupej zastúpi región Trnavy. Dvojica Viktória Stúchla a Aurel Keszely pochádzajú z Vinodola v Šalianskom okrese, a z Jasenice v Nitrianskom kraji zahrá a zaspieva Matej Kysel, budú to však piesne z Považia.

Diváci vrátia do hry svojho finalistu

Ak medzi postupujúcich porota nevybrala či nevyberie práve vášho obľúbenca, pripomíname, že mu do finále môžete pomôcť svojím hlasom. Tento rok si totiž finalistov Zem spieva vyberajú popri porote aj samotní diváci.

Skupina Jána Lazoríka z Krivian. Foto: RTVS/Milan Krupčík
25-FKS Jana LAzorika 4x Skupina Jána Lazoríka z Krivian.

„Diváci môžu hlasovať za všetkých súťažiacich, ktorí sa počas základných kôl nedostali do semifinále. Víťaz diváckeho hlasovania postúpi priamo do finále 3. série Zem spieva,“ objasňuje dramaturgička RTVS Adriana Hanzelová. Hlasovanie sa skončí počas 1. semifinálového večera 7. marca.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dalibor Karvay #Zem spieva