Filmové premiéry: Očakávaná novinka Sviňa aj Vašut v Románe pre pokročilých

Vyberte si zo šiestich noviniek, ktoré mali v našich kinách premiéru vo štvrtok, 6. februára.

07.02.2020 12:00
Herec Jozef Vajda na zábere z filmu Sviňa. Foto:
Herec Jozef Vajda na zábere z filmu Sviňa.
debata (6)

Film Sviňa nakrútili na základe rovnomenného knižného bestselleru Arpáda Soltésza Mariana Čengel Solčanská a Rudolf Biermann, spoločne sa podpísali pod scenár, réžiu a produkciu. Dráma sa odohráva vo svete vysokej politiky, mafie bielych golierov, organizovaného zločinu, obchodu s bielym mäsom a veľkých peňazí. Najväčšieho mafiána, veľkopodnikateľa Wagnera, ktorý s ľuďmi narába ako so šachovými figúrkami, hrá Jozef Vajda. Úlohu talentovaného politika, ktorý sa stane predsedom a ovládne celú krajinu, si vyskúšal Marko Igonda. V ďalších úlohách sa predstavia Dano Heriban, Gabriela Marcinková, Diana Mórová, Branislav Bystriansky, Szidi Tobias, Andrej Remeník a iní.

Román pre pokročilých je nová česká komédia, ktorá predstaví život rozvedených mužov, oddelených naštvanou exmanželkou od stola, postele a účtov. Ako zapôsobí rozvod na ich morálku a sebavedomie? V druhom celovečernom filme režisérky a scenáristky Zity Marinovovej (Zozn@mka, 2016) sa v hlavnej úlohe predstaví Marek Vašut, ďalej hrajú Miroslav Etzler, Jitka Čvančarová, Vanda Hybnerová.

Od 6. februára je v kinách nórsky film Poďme kradnúť kone (r. Hans Petter Moland), ktorý si z Berlinale 2019 odniesol Strieborného medveďa za najlepší mimoriadny umelecký počin. Svojich divákov si určite nájde aj Matthias a Maxime – najnovší film kanadského režiséra Xaviera Dolana. Prináša drámu o priateľstve, láske a hľadaní skutočných emócií. Matthias a Maxime sú od detstva nerozlučnými kamarátmi. Keď sú však počas nakrúcania študentského filmu vyzvaní, aby sa pobozkali pred kamerou, všetko sa náhle zmení. Zdanlivo nenarušiteľné puto je zneistené pochybnosťami, aké city k sebe v skutočnosti prechovávajú.

Program kín spestrilo aj akčné dobrodružstvo Vtáky noci a fantastický prerod jednej Harley Quinn (r. Cathy Yan). V jeho centre stojí postava, ktorá si divákov získala vo filme Jednotka samovrahov (Suicide Squad). Po rozchode s Jokerom sa Harley Quinn (Margot Robbie) snaží nájsť vo svete svoje nové miesto. Spája sa s ďalšími superhrdinkami, aby spoločne zachránili ohrozené dievča z rúk obávaného narcistického zloducha zvaného Black Mask (Ewan McGregor), ale aj mesto Gotham.

Zvlášť detských divákov poteší animovaný rodinný príbeh Super maznáčikovia (r. Reinhard Kloos) o statočných zvieratkách, ktoré spoja sily a pustia sa do boja proti nezmyselnému nápadu starostu. Ten sa rozhodol vyhnať všetkých živých obyvateľov z mestečka a nahradiť ich robotmi.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #filmové premiéry