Attila Végh vo filme vystúpi z krvavej klietky

Správaním i rétorikou mení dogmy o prostých bitkároch z krvavej klietky. So širokým úsmevom a mäkkým hlasom vám vysvetlí, že zmiešané bojové umenia sú skutočný šport.

09.02.2020 09:00
Attila Végh Foto:
Dokumentárny film s názvom Attila sleduje a mapuje celoživotný príbeh 34-ročného športovca Attilu Végha.
debata (4)

Attila Végh sa razom zaradil medzi najpopulárnejšie športové celebrity v krajine. Do kín prichádza dvojhodinový dokumentárny film českého režiséra a producenta Petra Větrovského o novodobej slovenskej hviezde MMA Attilovi Véghovi.

Jeho lanský súboj o federálneho kráľa MMA, v ktorom knokautoval českého favorita Karlosa Vémolu, sledovali milióny ľudí. Teraz prichádza na rad životopisný film. V snímke uvidíte celý môj život, ľudia, ktorí ma doteraz nepoznali, dostanú šancu spoznať ma, vraví najlepší slovenský bojovník MMA v poloťažkej váhe.

Dokumentárny film s názvom Attila sleduje a mapuje celoživotný príbeh 34-ročného športovca. Zachytáva najdôležitejšie kapitoly jeho života od skorého detstva až po narodenie syna Attilu v januári 2020.

Prostredníctvom rozprávania rodiny, blízkych, priateľov, kolegov športovcov, umelcov, spevákov, súperov a tiež nikdy nezverejnených archívnych záberov môže divák nahliadnuť do jeho života a sledovať kroky, ktoré ho priviedli k úlohe MMA zápasníka, hoci na ňu v detstve nemal mnoho predpokladov.

Divák uvidí prvé zápasy Végha, keď ako chlapec začínal so zápasením. Zábery natáčal jeho otec v 90. rokoch na VHS pásky. Po zápasení prišlo kempo karate, box a začiatky v MMA. Režisér dokumentu Petr Větrovský sa vybral do Rakúska, kde Végh pracoval na začiatku kariéry na farme a vláčil vrecia so zemiakmi.

Príbeh svetového šampióna mapuje tiež cestu skromného chlapca z Gabčíkova až na uznávaný MMA trón v USA. Végh dosiahol jeden z najvýraznejších úspechov zápasníkov z Európy, keď v 2013. získal majstrovský titul v poloťažkej váhe v organizácii Bellator.

Po veľkom úspechu prišiel strmý pád. Végh neobhájil titul, prehral ďalšie zápasy a prepadol sa v hierarchii najlepších bojovníkov. V dokumente odhaľuje pocity a emócie z najťažšieho obdobia kariéry z doteraz nevideného uhla – zo zákulisia.

Pomocnú ruku mu podala domáca organizácia Oktagon MMA. V nej Végh predviedol reštart a vrátil sa medzi elitu. Pred očakávaným súbojom s Vémolom však utrpel nečakanú prehru a opäť sa musel odraziť od dna.

Dokumentárny film Attila sa nenatáčal len na Slovensku a v Rakúsku, filmársky štáb navštívil aj Thajsko, kde Végh absolvoval časť tréningov v náročných klimatických podmienkach. Pred súbojom s Vémolom sa na štyri mesiace zavrel do telocvične a za účasti najlepších slovenských zápasníkov absolvoval drastickú prípravu.

Zaujímavým aspektom je sledovanie vývoja MMA ako takého, ktorý je aktuálne najdynamickejšie vyvíjajúcim sa športom na svete. Zápas storočia, ako organizátori označili duel medzi Véghom a Vémolom, sledovalo priamo v hale 20-tisíc divákov a ďalšie milióny pred televíznymi obrazovkami.

Attila Végh (vpravo) zvíťazil v Zápase storočia... Foto: facebook.com/oktagonvyzva
Vémola, Végh Attila Végh (vpravo) zvíťazil v Zápase storočia nad Karlosom Vémolom po knokaute v prvom kole.

Dokument, ktorý za prvý víkend od premiéry videlo takmer 15 000 ľudí, je dielom 35-ročného Petra Větrovského. V minulosti pôsobil ako generálny riaditeľ futbalového klubu 1. FK Příbram, potom sa vybral cestou promovania predovšetkým kultúrnych akcií. Organizoval koncerty Karla Gotta či Lucie Bílej, do Prahy priviedol aj boxerské legendy Mika Tysona a Tysona Furyho.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Attila Végh #Petr Větrovský