MS vo Vysokých Tatrách spred päťdesiatich rokov pripomenie unikátny dokument

V nedeľu 16. februára 2020 sa v popradskom kine Tatran premietne výnimočný dokumentárny film zo zbierok Slovenského filmového ústavu (SFÚ).

12.02.2020 12:00
Majstrovstvá sveta vo Vysokých Tatrách spred... Foto:
Majstrovstvá sveta vo Vysokých Tatrách spred päťdesiatich rokov pripomenie unikátny dokument
debata

Pri príležitosti 50. výročia Majstrovstiev sveta FIS v severských lyžiarskych disciplínach, ktoré sa v roku 1970 konali vo Vysokých Tatrách, budú mať diváci možnosť vidieť stredometrážny dokumentárny film Majstrovstvá sveta (1970) režiséra Milana Černáka. Film sa premietne o 18.00 hod. za účasti viacerých tvorcov.

Majstrovstvá sveta v roku 1970 boli najvýznamnejšou športovou udalosťou roka v Československu. Vo svojej dobe dostali prívlastok šampionát šampionátov. Náročnosť ich organizácie bola ocenená vysokou diváckou účasťou a uznaním, ktoré si vyslúžili. Dokumentárny film Milana Černáka Majstrovstvá sveta nie je konvenčnou reportážou. Podujatie približuje v pôsobivej vizuálnej básni, ktorá zachytáva všetko, čo významné športové podujatie veľkého rozsahu predstavuje. Od vypätia fyzických síl a emócií športovcov cez zaujatie organizátorov až po drobnokresbu divákov.

„Majstrovstvá sveta v takej významnej a populárnej športovej disciplíne sa dovtedy nikdy na Slovensku nekonali. Bol to svojím spôsobom celonárodný športový sviatok. Preto som si predsavzal, že film o ňom nemôže byť len zvyčajnou faktografickou reportážou, ale mal by byť zážitkom pre diváka, ktorý presiahne jeho premietanie,“ spomína na nakrúcanie filmu režisér Milan Černák. „Rozhodol som sa pre obrazovú kompozíciu bez slov, čo bolo v tom čase – mierne povedané – neobvyklé. Úroveň filmu pozdvihli dve geniálne zvládnuté zložky: strih a hudba. Bez nich si jeho päťdesiatročnú životnosť neviem predstaviť.“

Film sa premietne v digitálne reštaurovanej podobe, ktorú dostal v digitalizačnom pracovisku Slovenského filmového ústavu v roku 2017. Podľa Černákových slov „výnimočná zručnosť kolegov, ktorí vytvorili digitálnu kópiu schopnú dnešnej interpretácie, spôsobila, že sa na film dá pozerať aj dnes“. Na jeho uvedení sa zúčastnia okrem režiséra Milana Černáka aj jeho dramaturg Rudolf Urc, kameraman Vladimír Holloš a strihačka Margita Černáková. Film sa po digitálnom reštaurovaní s úspechom premietal už na viacerých domácich a zahraničných podujatiach, naposledy ho tvorcovia osobne uviedli na jeseň minulého roka v La Cinémathèque du Documentaire parížskeho múzea moderného umenia Centre Pompidou.

Súčasťou projekcie v popradskom kine Tatran organizovanej v spolupráci so Slovenským filmovým ústavom pri príležitosti 50. výročia Majstrovstiev sveta vo Vysokých Tatrách bude aj uvedenie dvoch krátkometrážnych filmov Štefana Kamenického, ktoré vznikli ešte pred samotným podujatím. Snímka Vysoké Tatry (1966) propaguje lokalitu Vysokých Tatier ako vhodnú na usporiadanie majstrovstiev sveta a reportážny film Tatranské leto 69 (1969) opisuje výstavbu športovísk, infraštruktúry a celkovú prípravu podujatia. Obidva filmy boli v minulom roku digitálne reštaurované.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #lyžovanie #ČSSR #MS v lyžovaní