Zem spieva: Dolnozemskí Slováci sú ďalší región Slovenska

V sobotu 15. februára sa pred fanúšikov folklóru postavia poslední noví účinkujúci z tretej série súťaže Zem spieva a porota vyberie ďalších troch postupujúcich do semifinále. Stále však platí, že za svojho obľúbenca, ktorého porota nevybrala v ktorejkoľvek časti, môžu hlasovať aj televízni diváci.

15.02.2020 19:08 , aktualizované: 19:17
zem spieva - v sirom poli hruska Foto:
V siedmej časti folklórnej šou Zem spieva vystúpi aj súbor V šírom poli hruška z Kovačice v Srbsku.
debata
Video

Východ – západ – Srbsko

Koho teda uvidíme v siedmej časti šou Zem spieva? Východné Slovensko predstaví jeho lokálpatriot Peter Lipa. „Ako milovník džezu musím priznať, že aj folklór je hudba, a dokonca pekná hudba, a všetci, ktorí sme na Slovensku vyrastali, ju máme v krvi, či už chceme, alebo nie,“ povedal známy džezmen. Do súťaže privedie Folklórnu skupinu Pantľička z Košickej Belej s Ľúbostnými piesňami z Abova, Jána Šarišského z Bystrého zo Šariša a Alexandru Ružbackú s Miroslavom Beckom zo Spišskej Novej Vsi s čardášom z Bystrian. „Som rád, že dnes sa folklór predstaví na vysokej úrovni, rád vidím, koľko máme nových talentov a koľko ľudí sa folklórom zaoberá na takejto profesionálnej úrovni,“ povedal Peter Lipa. Ako džezový muzikant si však musel prihriať svoju polievočku – praje si, aby sa národ takto zaoberal aj džezom, a verí, že niekedy v budúcnosti sa aj z folkloristov stanú džezmeni. Západné Slovensko bude reprezentovať lokálpatriot Juraj Bača. Divákom predstaví Folklórnu skupinu Lanšper zo Závodu s ich Starodávnymi piesňami zo Záhoria, Folklórny súbor Považan z Považskej Bystrice a Nikola Rafajdusová z Hlohovca zaspieva Ľúbostné piesne z Beregsegu.

Slováci sa rozvíjali aj na Dolnej zemi

Lokálpatriotkou zahraničných Slovákov bude redaktorka Katarína Martinková. Tentoraz navštívi len jednu krajinu, zato so silným zastúpením Slovákov, ktorí sa na Dolnej zemi usídlili už pred stáročiami. Lokálpatriotka predstaví z Vojvodiny Ľudovú hudbu Súdiovci, Hudobno-folklórny súbor V šírom poli hruška z Kovačice s programom Bude to dobré vínko zo sudov kovačických debnárov a Katarínu Mosnákovú Bagľašovú, ktorá zaspieva slovenské ľudové piesne z obce Jánošík vo Vojvodine.

Video

Majú to zahraniční Slováci v súťaži ťažšie alebo, naopak, ľahšie, že je k nim porota benevolentnejšia? „V súťaži máme dve skupiny zahraničných Slovákov. Dolnozemskí Slováci odišli pred časom zo Slovenska, usadili sa na novom území, kde naďalej rozvíjali svoju kultúru. Z hľadiska vývoja tradičnej kultúry ich môžeme považovať za ďalší región Slovenska,“ hovorí porotca súťaže choreograf a pedagóg Stanislav Marišler.

zem spieva logo

Ako dodáva, tí ďalší sú ďaleko, založili súbory, ktoré majú v repertoári čísla z jednotlivých regiónov Slovenska. Táto skupina to má náročné, pretože majú oveľa menší kontakt s „folklórnym“ životom a komunitou na Slovensku ako domáce súbory. Preto sa tvorcovia súťaže rozhodli venovať zahraničným Slovákom špeciálnu kategóriu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #folklór #RTVS #Zem spieva