Dokončujú dobový čiernobiely film Fašiangy

Predlohou scenára je novela Františka Švantnera Piargy. Piargy bola osada bizarných a temných postáv, ktorú v období fašiangov zmietla lavína a katastrofu vo filme prežije len jedno dievča.

18.02.2020 09:00
untitled Foto:
Fašiangy budú mať premiéru na RTVS na prelome roka.
debata

V hlavných úlohách sa predstavia Judit Bárdos, Daniel Fischer, Attila Mokoš a Jana Kvantíková. Fašiangy prinášajú metaforický, takmer mystický príbeh o nejasnej vine a krutom treste prostredníctvom osudu mladej Juliše a dediny Piargy. Dievčina Juliša sa vydá za syna najbohatšieho statkára, ale neubráni sa násilným zvodom svojho svokra a ocitne sa uprostred drsného ľúbostného trojuholníka. Jej príbeh sa odohráva v horskej dedine, kde ľudia žijú zdanlivo zbožným životom, ale za múrmi svojich domovov hrešia v túžbe po svojom prospechu, postavení a pôžitkoch.

„František Švanter fascinuje prelínaním mýtu, tajomstiev a baladických momentov a dramaticky konfrontuje človeka s ním samým. Odhaľovanie živelných impulzov v človeku na obnaženie jeho egoizmu, sebalásky a zbabelosti inšpirovalo aj tvorcov,“ prezradila o koprodukčnej spolupráci Magdaléna Glasnerová, dramaturgička RTVS.

Príbeh filmu vrcholí počas fašiangov. Teplé počasie spravilo svoje aj s jednou z najdôležitejších scén vo filme – lavínou, ktorá zničí dedinu. Tú sa tvorcovia snažili natočiť počas dvoch zím, no nepodarilo sa. Filmári si preto pomôžu modernou technikou a túto kľúčovú scénu dorobia v štúdiu. Posledná klapka filmu Fašiangy je naplánovaná na marec, keď tvorcovia plánujú nakrútiť posledné zimné scény.

Dobový historický čiernobiely film, na ktorom sa koprodukčne podieľa aj RTVS, vzniká v slovensko-česko-macedónskej spolupráci pod vedením macedónsko-českého režiséra Iva Trajkova. Celovečerný film Fašiangy sa nakrúcal na nádherných lokáciách slovenskej prírody – v martinskom skanzene, na Sitne, v Banskej Štiavnici, v Krahuliach pri Kremnici, Lozorne, ale aj v Bratislave či v českom Třebíči. Prvá klapka padla v roku 2016. Na filme pracovalo viac ako 250 ľudí, ktorí strávili pri výrobe 45 natáčacích dní. Film by sa mal dostať do kín na prelome tohto roka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #RTVS #fašiangy