Filmom proti extrémizmu

Slovenských filmárov zburcovali predvolebné preferencie, ktoré poukazujú na vzrast sympatií k extrémnej pravici, a rozhodli sa bezplatne sprístupniť desať filmov, ktoré spája téma fašizmu, neonacizmu či ďalších extrémistických fenoménov.

18.02.2020 16:00
nech je svetlo.jpgbbb Foto:
Nech je svetlo Marka Škopa je súčasťou kolekcie slovenských filmov proti extrémizmu.
debata (1)

Tvorcovia a producenti sprístupňujú vybrané filmy na deň zadarmo a v krátkom videu odkážu, komu by chceli svoj film darovať a prečo. Programový špeciál je možné nájsť na DAFilms.sk.

Od pondelka 17. 2. do 29. 2. je divákom k dispozícii dokument Jana Geberta Keď príde vojna o oddieloch slovenskej domobrany, v ktorom drsné pravidlá skupiny pripomínajú skôr absurdnú hru na diktatúru ako vojenský výcvik.

Ešte dnes môžu diváci vidieť najnovší film Marka Škopa Nech je svetlo. Keď rodičia v príbehu zistia, že je ich najstarší syn Adam členom polovojenskej mládežníckej skupiny, súdržnosť rodiny a zdanlivá usporiadanosť žitých dní sa stráca v zvrátenosti spoločenských a morálnych hodnôt ich okolia.

“Film Nech je svetlo by som chcel venovať predovšetkým mladým ľuďom v tínedžerskom veku a ich rodičom. Myslím si, že mnoho problémov v našich životoch sa začína v rodinách a že aj riešenie týchto problémov môžeme nájsť práve v rodinách.” hovorí režisér Marko Škop.

Tému rómskeho holokaustu otvorí dokument Roba Kirchhoffa Diera v hlave, ktorý diváci môžu vidieť 27. 2. Ďalšie filmy, ktoré ich tvorcovia darujú, sú štylizovaný portrét autentického českého neonacistu, ktorý neznáša svoj život, ale nevie, čo by mal zmeniť Svet podľa Daliborka (r.: Vít Klusák, 21. 2.), Cesta Magdalény Robinsonovej o slovenskej fotografke, ktorá počas ľudáckeho Slovenského štátu stratila rodičov a prežila utrpenie koncentračných táborov (r.: Marek Šulík, 23.2.), Návrat do horiaceho domu o živote Chavivy Reickovej, hrdinky Slovenského národného povstania a príslušníčky britskej spravodajskej služby (r.: Anna Gruskov, 25.2.), a Môj pes Killer – dráma Marka, ktorý žije v bezútešnom prostredí blízko slovensko-moravských hraníc so svojimi rasistickými kamarátmi (r.: Mira Fornay, 29. 2.).

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #film #extrémizmus #Ostrým nožom #Až přijde válka