Televízne tipy Pravdy: Julianne Moore ako Gloria Bell, spomienka na Karola Duchoňa aj dánske Dievča

To najlepšie z tv programu od piatka 21.2. do pondelka 24.2. pre vás vybrala redaktorka Pravdy Jana Kollárová.

21.02.2020 08:00
gloria Foto:
debata

Piatok 21. 2.:

Cítim, Trojka, 20.40

V hudbe bol samoukom a tak ako väčšina jeho spolužiakov, aj on začínal v amatérskych skupinách na strednej škole. Bolo to v období, keď chodil na strojnícku priemyslovku v Partizánskom. V roku 1968 ho spolužiaci prihlásili na súťaž amatérskych spevákov v Zlatých Moravciach. Karol Duchoň ju vyhral a dostal ponuku účinkovať v orchestri Jaroslava Mikulu. Škola ostala bokom a profesionálna spevácka dráha sa začala. Žiaľ, aj všetko ostatné, spojené s bohémskym životom. Hudobno-spomienkový film Cítim mapuje aj posledné roky fenomenálneho slovenského speváka, ktorý zomrel mladý, vo veku 35 rokov.

Sobota 22. 2.:

Dievča, Cinemax, 18.10

Lara je trans žena (v hlavnej úlohe sa predstavil Victor Polster), ktorá sa narodila s telom a menom chlapca. Podstupuje hormonálne a chirurgické procedúry, ktoré z nej urobia ženu. Zároveň sa zapisuje na prestížnu baletnú školu, kde si chce splniť sen a stať sa tanečnicou. Jeden z najsilnejších motívov snímky Dievča, ktorému sa od začiatku do konca režisér Lukas Dhont nevyhýba, je, že všetci v okolí Lary – doma či v škole, podporujú sny a túžby dievčaťa.

Nedeľa 23. 2.:

Voľný pád, Film+, 20.00

Pre tento film mám slabosť. Neuveriteľný, ale zároveň taký presvedčivý. Kirk Douglas môže byť v nebi na Michaela v roli Williama Fostera hrdý. Osobná vzbura muža, ktorý „len“ uviazol v dopravnej zápche uprostred Los Angeles, sa pred očami divákov mení na pomstu mestu, spoločnosti, celému svetu. A baseballovú pálku v rukách Williama postupne nahradia nože a samopal. Robí to, čo by najradšej urobili mnohí na jeho mieste… Film voľný pád bol inšpiráciou aj pre muzikantov. Kapela Iron Maiden zložila pieseň Man on the Edge, a snímkou sa pri nakrúcani videoklipu ku skladbe Walk inšpirovala skupina Foo Fighters.

Gloria Bell, Cinemax, 18.15

Láska kvitne v každom veku, dokazuje snímka režiséra Sebastiána Lelio. Gloria (Julianne Mooreová) je slobodomyseľná, rozvedená žena v strednom veku, ktorá trávi dni v nudnej, stereotypnej práci. Po večeroch sa preto chodí odreagovať na tanečné parkety po celom Los Angeles. Keď jednu noc stretne Arnolda (John Turturro), začne medzi nimi vznikať silné puto. Gloria opäť prežíva všetky radosti a strasti, ktoré prináša láska.

Pondelok 24. 2.:

Za zatvorenými dverami, JOJ Cinema, 20.15

Film Za zatvorenými dverami bol natočený podľa úspešného románu maďarskej spisovateľky Magdy Szabó. Rozpráva príbeh dvoch osamelých žien, ktoré sú rôznymi okolnosťami vytrhnuté zo svojich svetov a medzi ktorými sa rodí, napriek veľkej nepravdepodobnosti, priateľstvo. Úspešná spisovateľka Magda (Martina Gedecková) si do svojho elegantného domu vezme ako gazdinú postaršiu susedku Emerenc (Helen Mirrenová). Na rozdiel od svojho manžela je ochotná prehliadať jej čudácke, tajomné správanie a ešte čudnejší šatník. V snímke si zahral rolu chirurga aj Jiří Menzel.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dievča #TV program #Gloria Bell