Judy: Zasa bola na Oscaroch

Herečka a speváčka Judy Garlandová mala svoj talent stále v pätách. Nikdy si od neho neoddýchla. Aj o tom je film Judy režiséra Ruperta Goolda.

20.02.2020 14:30
judy Foto:
Renee Zellwegerová ako Judy Garlandová vo filme Judy.
debata

Tri sestry Gummové (Judy sa narodila ako Frances Ethel Gummová 10. júna 1922) vystupovali s vlastným programom, a najmä tá najmladšia pútala veľkú pozornosť. Dala si umelecké meno Judy Garlandová a začala hrať aj vo filmoch. Ako 12-ročná uspela v konkurze filmovej spoločnosti MGM a tým sa začala jej obrovská kariéra.

Jej pseudonym Garlandová vyvolával predstavu ozdobnej girlandy, niečoho slávnostného, čarovného, a taká aj bola. Stala sa miláčikom publika.

Spočiatku jej to stačilo, ale neskôr chcela byť aj dobrou mamou, mať útulnú domácnosť, súkromie, pokojnú lásku. To sa jej však nikdy nepodarilo, hoci manželstvo si vyskúšala s piatimi mužmi. Mala tri deti, z ktorých najstaršie je speváčka Liza Minelli. Tá spomína na drámy s mamou, ktorú musela v domácnosti často nahrádzať. Buď pracovala, alebo bola omámená drogami či alkoholom.

Hviezda bez domova

Ako rástla sláva, strácala Judy samu seba. Ničila si zdravie, unikala jej pôda pod nohami. Chýbal jej skutočný domov. Nepoznala ho nikdy, a tak nevedela vytvoriť hniezdo ani pre vlastné deti. Od rodičov dostávala drezúru namiesto lásky.

Nikde si nemohla na nič poriadne zvyknúť, stále sa sťahovali, nemala spolužiačky ani kamarátky. Rodina striedala mestá, kde dcéry vystupovali, aby mali stále čerstvé publikum. Neskôr sa jej domovom stali filmové ateliéry s prísnou disciplínou.

Judy nebola dokonalá krásavica, mala široký nos a nebola ani veľmi vysoká. Musela teda poslúchať svojich stvoriteľov (majiteľov) a správať sa podľa ich príkazov. Predovšetkým nesmela pribrať, čo znamenalo až hladovanie. Nikdy sa ani poriadne nevyspala, lebo nebola pánom svojho času.

Bolo to v dobe, keď drogy ešte nemali takú zlú povesť a ľudia ich brali ako vitamíny. Zaháňali hlad, únavu, inokedy zasa privolávali spánok. Umožňovali nadvýkony, ale vyberali si za to daň.

Vo filme Judy sledujeme umelkyňu už v tomto štádiu sebazničenia. Publikum ju síce ešte miluje, ale hviezda má čoraz menej príležitostí nakrúcať či vystupovať. Je nespoľahlivá, nedodržiava termíny, zlyháva na javisku. Skúsiť to s ňou môžu len producenti, ktorí dokážu veľa odpustiť a majú silné nervy.

Taká príležitosť sa vyskytne v roku 1968 v Londýne, kde sa už začína hovoriť o Beatles, no ľudia potrebujú aj návraty, pretrvávanie, a tak sa tešia z kabaretných koncertov slávnej Judy. Tá z rodnej Ameriky doslova uteká, lebo domov nemá a z hotelov ju už pre nesolventnosť (a škandalóznosť) vyhadzujú. Dúfa, že Británia vyrieši jej problémy.

Drobnokresba tváre

Renée Zellwegerová stvárnila speváčku veľmi presvedčivo. Jej tvár je ako drobnokresba, chvejivými pohybmi viečok, úst, čela, líc vyjadruje milotu i zúfalstvo Judy Garlandovej. Tvár občas hasne, občas zažiari, celé telo speváčky je raz krehké, trocha zhrbené, potom sa zasa vzchopí a narovná, aby bolo jasné, že je v ňom silná osobnosť.

Renee Zellweger získala za stvárnenie Judy... Foto: Pravda, SITA/AP, Jordan Strauss
92nd Academy Awards - Press Room Renee Zellweger získala za stvárnenie Judy Garlandovej vo filme Judy 9. februára 2020 Oscara.

Renée hrá vynikajúco výkyvy nálad, reakcie na rany i pohladenia osudu, ktoré jej život uštedruje. Vyjadruje jej dôverčivosť, priateľskosť. Na poslednú chvíľu, pár mesiacov pred smrťou, sa Judy ešte vydá za mladého hudobníka (vekový rozdiel 12 rokov) Mickeyho Deansa.

Obaja sú spontánni, detsky veria v lepšiu budúcnosť. Je však už neskoro. Túžby sú silné, ale organizmus vyčerpaný. Judy v 47 rokoch podľahne predávkovaniu drogami, ale vo filme sa to končí krajšie: Herečka ešte zaspieva svoj najznámejší hit Over the Rainbow (Tam za dúhou) a keď jej hrozí „okno“, diváci v sále spievajú s ňou.

Aj táto melódia ladí film sentimentálne, no z príbehu preráža herečkina originalita, humor a sila. Vedela sa vzoprieť a dosiahla to, čo najviac chcela: S publikom bola do posledných chvíľ. Patrí k najuznávanejším hereckým legendám a zdá sa, že je nesmrteľná. Po tom, čo je už polstoročie mŕtva, zasa bola na Oscaroch.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #Oscar #Renée Zellweger #Judy Garland #JUdy