Ivan Trojan stvárnil v novom filme Agnieszky Holland najzvláštnejšiu postavu kariéry

Už od 26. marca budú môcť diváci na Slovensku vidieť nový film režisérky Agnieszky Holland, Šarlatán. Vo výnimočných hereckých výkonoch sa predstavia v hlavnej roli Ivan Trojan, vo vedľajšej slovenský herec Juraj Loj.

21.02.2020 15:00
Sarlatan Ivan Trojan Juraj Loj 02 Foto:
Śarlatán Agnieszky Holland sa po premiére na Berlinale dostane aj do našich kín.
debata

Film inšpirovaný skutočným životným príbehom liečiteľa Jána Mikoláška predstavuje Ivana Trojana v roli, ktorú si držiteľ 6 Českých levov ešte nezahral.

“Bola to asi najzložitejšia postava, akú som kedy vo filme hral. Zvláštna a veľmi rozporuplná. Mikolášek je schopný počas jednej scény sympatie získať a hneď ich zase stratiť, a to sa odohrá napríklad aj trikrát. Čo môže byť pre diváka veľmi zaujímavé,” popísal Trojan postavu človeka, život ktorého inšpiroval scenáristu Mareka Epsteina. Vytvoril tak veľmi intímny príbeh na pozadí zásadných udalostí dejín.

Jána Mikoláška sprevádza takmer celým dejom liečiteľov asistent a tiež životný partner. Stvárnil ho herec Juraj Loj. “František je mladý muž, ktorý prišiel hľadať prácu. Jeho odvaha, sebaistota a chuť žiť ho svojím spôsobom predurčili na to, aby sa stal pomyselným piliérom v Mikoláškovom živote," povedal o svojej postave herec.

Stvárenenie Mikoláška v mladšom veku zverila režisérka Agniezska Holland synovi Ivana Trojana, Josefovi Trojanovi. “Mikolášek prežíva významný vnútorný boj, je to veľmi komplikovaná osobnosť. Jeho emočné vypätie je veľké a bolo nutné, aby sa doň človek naozaj ponoril. Pochopil, čo je vlastne zač,” povedal mladý herec, pre ktorého bola táto rola veľkou výzvou a zážitkom, “Práca s Agniezskou Holland bola veľmi intenzívna, pre mňa ako 18-ročného chalana to bola obrovská herecká príležitosť a škola.”

Film Šarlatán bude mať premiéru na Medzinárodnom filmovom festivale Berlinale v rámci exkluzívnej programovej sekcie Berlinale Special Gala už 27. februára. “Myslím, že je to pre film dôležitá správa a zároveň je to odkaz pre divákov, že ide o nadpriemerné dielo a oplatí sa ho vidieť,” povedal Ivan Trojan.

Svetoznáma režisérka Agniezska Holland, držiteľka Zlatého glóbusu za najlepší cudzojazyčný film a držiteľka troch nominácií na Oscara, v minulosti na Berlinale uvádzala film Pán Jones, ktorý nakrúcala v poľsko-britsko-ukrajinskej koprodukcii. Film Šarlatán v jej očiach ponúka nielen zaujímavý príbeh, ale aj skvelé obsadenie. “Ivan Trojan je veľká osobnosť, ale to viem už od doby, keď sme sa stretli pri nakrúcaní Horiaceho kra. Jeho syn Josef bol naším darom. Majú v sebe niečo veľmi podobné, čo pomohlo uveriť tomu, že ide o rovnakú postavu v iných časových úsekoch. A Juraj Loj bol pre mňa na castingu skutočným objavom. Je veľmi milý, láskavý a veľkorysý a má v sebe také svetlo… Myslím, že obsadenie filmu sa bude veľmi páčiť.”

Film Šarlatán je inšpirovaný skutočným životným príbehom liečiteľa a bylinkára Jána Mikoláška, ktorý podľa svojich slov liečil vyše 5 miliónov ľudí, vyhľadávali ho aj osobnosti politického a kultúrneho života. Do slovenských kín sa film dostane 26. marca.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #Agnieszka Holland #Berlinale #Ivan Trojan