V kinách je nová česká krimi komédia Prípad mŕtveho nebožtíka

Komédia si uťahuje z kriminálok, ktorých sú dnes plné televízne obrazovky. Film využíva klišé kriminálneho žánru, a tak sa dej, ktorý divák pozná z miliónov žánrových snímok z policajného prostredia, stal podhubím pre slovný humor a absurdne vygradované situácie.

22.02.2020 15:00
pripad mrtveho neboztika dotoceno blikacka Foto:
Vedľajšiu úlohu v novej českej komédii si zahrala aj obľúbená herečka Eva Holubová (v strede).
debata

Na scéne sa objavuje major Prubner a jeho nová kolegyňa Skálová a detektívi Rorýs s Dymákom. Od náčelníka kriminálky Drátka dostanú za úlohu vyšetriť vraždu Starablažkovej. O obeti však kriminalisti zistia, že sa jej niekto zbavil preto, že úspešne vydierala. Veľa stôp však nemajú a majorovi Prubnerovi navyše šliape na päty jeho nadriadený, plukovník Drátek, ktorý mu dá na vypátranie vraha iba sedem dní.

„Tento film je pre divákov, ktorí sú citliví na drobné fóriky. Už samotný názov by mal pôsobiť vtipne,“ priblížil Šmídmajer. „Nebožtík je paródia, aj keď sme sa tomu slovu trošku vyhýbali. Po revolúcii vysielali Limonádového Joea, čo je geniálna paródia, ktorá mala úspechy aj vo svete a mal vysokú sledovanosť, ale diváci neboli spokojní. Čudovali sme sa, ako je to možné, veď je to geniálny film a napokon sme zistili, že sa niektorým nepáčil, pretože im to prišie prehnaný. Tento žáner je pre ľudí, ktorí majú okrem zmyslu pre humor aj cit pre nadhľad. Kto tento dar nemá, bude na to pozerať a možno sa mu to bude zdať prehnané a divné. Ani niektorí herci do toho nešli, pretože mali pocit, že je vo filme čudný humor, iní boli zas boli, že je to niečo iné. Tento film teda nebude mať žiadny stred. Buď sa bude divákom veľmi páčiť alebo ho budú nenávidieť,“ vyjadril sa režisér.

O scenár grotesky sa postarali Lumír Holčák a David Ziegelbauer, za kameru sa postavil Peter Beňa. Ten si podľa vlastných slov realizáciu filmu dosýta užil. „Príprava bola rýchla, využili sme všetky priestory, ktoré sa dali… Komédia je pre kameramana ľahký žáner, nešlo tu o žiadne výtvarné stvárnenie, priestor pre realizáciu mali v tomto prípade dostať herci,“ poznamenal.

V hlavných úlohách sa predstavia David Novotný, Hana Vagnerová, Martin Pechlát, Lukáš Příkazký a Miroslav Táborský. Menšie postavy vo filme stvárnilo aj niekoľko známych tvárí, objavia sa tu napríklad Eva Holubová, Anna Polívková, Martin Myšička, Klára Issová a ďalší.

„Je to nabité fórami niekedy až príliš husto za sebou, je tam toho veľa, takže to asi nebude film pre každého. Mám také filmy rád, vždy som mal rád napríklad Bláznivé strely a dúfal som, že by sme sa im mohli týmto filmom priblížiť. V našej komédii však nenarážame na žiadne konkrétne kriminálne snímky alebo seriály, skôr si z nich uťahujeme všeobecne. Sám som robil veľa kriminálnych projektov a niekedy som mal pocit, že sa berú príliš vážne, preto sa mi žiada si z toho tak trošku urobiť srandu,“ podotkol Lukáš Příkazký.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #premiéra #krimi #komédia