Služobníci Ivana Ostrochovského otvoria v marci Febiofest

27. ročník Medzinárodného filmového festivalu Febiofest Bratislava slávnostne otvorí nový film oceňovaného slovenského režiséra Ivana Ostrochovského Služobníci. Bude to 11. marca 2020, len pár dní po jeho svetovej premiére na jednom z najprestížnejších festivalov sveta – Berlinale.

23.02.2020 18:00
SLUZOBNICI Foto:
Služobníci momentálne súťažia na festivale v Berlíne, na Slovensku ich uvidia po prvý krát diváci Febiofestu.
debata

Príbeh kňazov z totalitného Československa, ktorí sa rozhodujú medzi cestou svedomia a cestou kolaborácie sa ako jediný majoritne slovenský dlhometrážny film dostal do oficiálneho výberu á-čkového festivalu Berlinale, ktorý práve prebieha. Ivan Ostrochovský sa na Berlinale vráti už po tretí raz.

Služobníkov predstaví v svetovej premiére v novej súťažnej sekcii Encounters, ktorá má ambíciu popri hlavnej festivalovej súťaži upriamiť pozornosť na odvážne diela nezávislých inovatívnych filmárov.

Sekcia Berlinale Forum, ktorá je zas známa prezentáciou umelecky ambicióznych a experimentálnych filmov z celého sveta už o pár dní v medzinárodnej premiére predstaví debut slovenskej režisérky Viery Čákanyovej FREM, ktorej koproducentom je tiež Ivan Ostrochovský. Aj dokumentárne sci-fi, ktoré vzniklo v česko-slovenskej koprodukcii, uvedie ako prvý na Slovensku divákom Febiofest.

„Teší náš, že jeden z najväčších svetových festivalov v Berlíne uvedie hneď dva filmy od slovenského autora a autorky. A sme samozrejme ešte radšej, že do slovenskej distribúcie ich uvedieme práve na Febiofeste. Obidva filmy sú mimoriadne aktuálne – Služobníci tematizujú konflikt jednotlivca s mocou a FREM samotnú existenciu ľudstva na pozadí rapídnych klimatických a technologických zmien,“ povedal umelecký riaditeľ Febiofestu Ondrej Starinský.

Ivan Ostrochovský zasadil svoj nový filmový príbeh do čias totalitného Československa. Píše sa rok 1980. Michal a Juraj sú študenti kňazského seminára. Vedenie fakulty sa zo strachu pred zatvorením školy snaží formovať seminaristov do podoby vyhovujúcej režimu. Každý z mladých bohoslovcov sa musí rozhodnúť, či podľahne pokušeniu a zvolí si ľahšiu cestu kolaborácie, alebo cestu svedomia a dostane sa tak pod drobnohľad cirkevného odboru Štátnej bezpečnosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #Ivan Ostrochovský #Berlinale #Febiofest