Zem spieva tour: Slováci sa v Amerike cítili ako rockové hviezdy

Folklórna šou Zem spieva je na prahu semifinále a pred ďalšími kolami súťaže tvorcovia pripravili pre divákov špeciálny bonus: spolu s víťazmi minulých ročníkov sa vyberú na turné za americkými Slovákmi.

22.02.2020 08:00
debata (2)
Video

Pittsburská dohoda, Štefánik v Clevelande

Prvý ročník vyhral folklórny súbor Urpín z Banskej Bystrice, ktorý už 62 rokov pestuje najmä tradície z Horehronia a Podpoľania. Má ženskú a mužskú tanečnú zložku, ľudovú hudbu aj spevácku časť. Združuje okolo 50 prevažne mladých ľudí, ktorých spája láska k folklórnemu dedičstvu.

Už len samotná cesta za oceán je pre členov súboru exotická. „Cestujeme často, ale nie je bežné, že súbor zo Slovenska môže absolvovať takého turné,“ hovorí riaditeľ súboru Peter Pohančaník. V USA a v Kanade navštívili mestá, kde žijú zahraniční Slováci, New York, Pittsburgh, Cleveland, Ottawu a Toronto, išli po stopách slovenských dejateľov a po miestach, kadiaľ tiež kráčala slovenská história. Zatancovali a zaspievali si v Slovenskom parku pri Štefánikovej soche v Clevelande aj v Central parku v New Yorku. „Najväčším zážitkom pre mňa bolo stretnutie so zahraničnými Slovákmi, ktorým sme priniesli trocha slovenskej kultúry a ešte niekoľko hodín po vystúpení sme s nimi strávili v rozhovoroch o Slovensku aj o tom, ako sa oni dostali do USA a Kanady, ako sa darí im aj nám, a bolo to naozaj veľmi pekné,“ spomína Peter Pohančaník. Cítili sme sa ako rockové hviezdy, dodáva. Súbor sa teraz vrátil z Thajska a tento rok sa chystá ešte do Dubaja a do Brazílie.

Folklórny súbor Urpín v Zem spieva 2018

Diváci za slovenským folklórom pricestovali aj stovky kilometrov, lebo nemohli vystúpiť vo všetkých mestách so silnou slovenskou komunitou. Mnohí zahraniční Slováci si so sebou priviedli aj Američanov či Kanaďanov, aby im ukázali našu tradičnú kultúru. „Rodáci pochádzajú z rôznych kútov Slovenska, tak sme pripravili tance zo Šariša, z Gemera, Horehronia aj z Podpoľania, aby videli celú pestrosť slovenského folklóru,“ dodáva riaditeľ súboru Urpín.

Martin Repáň v Zem spieva 2019

Terchovská muzika znie aj za morom

Víťazom druhého ročníka Zem spieva sa stal Martin Repáň, ktorý so svojou nerozlučnou heligónkou hrá a spieva v rodinnej kapele terchovskú muziku. „So svojím umením sa Martin predstaví pred našimi krajanmi, ale aj ďalšími priaznivcami na pódiách v zahraničí," prisľúbil pred rokom víťazovi druhého ročníka Zem spieva generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník. Jeho sľub sa naplnil a Martin Repáň vyrazil na severoamerické a kanadské turné spoločne s folklórnym súborom Urpín. Prvý raz letel lietadlom. „Heligónku som mal pri sebe. Neputovala do batožinového priestoru, lebo ak by sa s ňou niečo stalo, dohral som. Veď kto by mi v Amerike požičal inú?“ povedal v rozhovore pre Pravdu. Americkí colníci mu vraj kázali otvoriť kufor a ľutovali, že sme na letisku, lebo im nemohol zahrať. „Piesne z Terchovej mali veľký ohlas, hneď po prvej začali ľudia tlieskať,“ spomína mladý folklorista.

Zem spieva tour

Martin Repáň a Folklórny súbor Urpín na kanadsko-americkom turné.

Fotogaléria
Martin Repáň s Folklórnym súborom Urpín na...
Folklórny súbor Urpín na vystúpení v Clevelande.
+5Pri pamätníku Pittsburskej dohody.
zem spieva logo

Režisér Peter Núñez priznáva, že v prvých dvoch ročníkoch mala Zem spieva dlh voči americkým Slovákom. „Je to náročné a drahé, ale napokon sme predstavili šesť súborov z Kanady a z Ameriky, a hlavne sme Zem spieva vyviezli k nim. Tým sme krajanom dali najavo, že sú súčasťou nášho sveta, že sme radi, že sú tu a držia slovenskú vlajku,“ hovorí režisér.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #folklór #RTVS #Zem spieva