Kto uloví viac Sĺnk v sieti, Amnestie či Nech je svetlo?

Najlepším filmom roka sa môže stať triler Amnestie, dráma Nech je svetlo alebo Punk je hneď! Film o manipulácii, zrade a väzenskej vzbure režiséra Jonáša Karáska získal dvanásť nominácií. O jednu menej má príbeh o konfrontácii otca gastarbeitera a syna zapleteného do šikanovania Marka Škopa. Ich súperom je so šiestimi nomináciami príbeh drogovo závislého muža debutujúceho Jura Šlauku.

27.02.2020 11:24
nech je svetlo.jpgbbb Foto:
Nech je svetlo Marka Škopa súťaží o filmové ceny Slnko v sieti.
debata

Amnestie a Nech je svetlo majú šancu bodovať aj v kategóriách ako najlepšia réžia, kamera či ženský aj mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe. Dráma otca, ktorému zavraždili syna – Ostrým nožom režiséra Teodora Kuhna získala osem nominácií.

„Medzi ostrieľaných tvorcov sa do užšej nominácie dostali aj nováčikovia Juro Šlauka a Teodor Kuhn s debutovými filmami, a to hneď v niekoľkých kategóriách. Znamená to, že mladých talentov pribúda, čo je skvelá správa pre slovenský film,“ hodnotí prezidentka Slovenskej filmovej a televíznej akadémie Wanda Adamík Hrycová.

Na Slnko v sieti za najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe siahajú Natália Germániová (Amnestie), Zuzana Konečná (Nech je svetlo) a Ela Lehotská (Ostrým nožom). V rovnakej mužskej kategórii môže národnú filmovú cenu získať Pavol Kovačovský (Punk je hneď!), Roman Luknár (Ostrým nožom) či Milan Ondrík (Nech je svetlo).

„Príbeh, ktorý je nastaveným zrkadlom hlboko zakorenenej slovenskej korupcii, rodinkárstvu, strachu, tmárstva a náboženskej bigotnosti, je zároveň pozitívnym. V situácii bezmocnosti ukazuje, že vzoprieť sa dá a že rodina dokáže byť napriek vnútorným sporom silná, ak ju spája láska, rešpekt a zmysel pre zodpovednosť za druhých,“ písala Pravda v recenzii drámy Nech je svetlo. Amnestie zas recenzia Pravdy hodnotila ako film „pre masového diváka, ktorý v snahe upútať najmä zmysly a zasiahnuť emócie problematiku splošťuje“.

Najlepším dokumentom bude jeden z trojlístka Dobrá smrť o eutanázii, Osamelí bežci: Ideme ďalej o básnickej skupine alebo Skutok sa stal o pozadí vraždy Róberta Remiáša. Z 24 prihlásených filmov sa medzi nominované dostalo 14 titulov. Všetky hrané, dokumentárne a animované filmy, ktoré mali premiéru minulý rok, uvádza bratislavské Kino Lumiére v rámci Týždňa slovenského filmu.

Mená laureátov filmovej ceny Slnko v sieti vyhlásia na slávnostnom galavečere 17. apríla. Priamy prenos z odovzdávania cien bude vysielať Jednotka RTVS. O diváckej cene rozhodne verejnosť v internetovom hlasovaní.

Nominácie na cenu Slnko v sieti:

Najlepší hraný film:
Amnestie (12 nominácií)
Nech je svetlo! (11 nominácií)
Punk je hned! (6 nominácií)

Najlepšia filmová réžia
Jonáš Karásek (Amnestie)
Marko Škop (Nech je svetlo)
Juraj Šlauka (Punk je hned!)

Najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe
Natália Germániová (Amnestie)
Zuzana Konečná (Nech je svetlo)
Ela Lehotská (Ostrým nožom)

Najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe
Pavol Kovačovský (Punk je hned!)
Roman Luknár (Ostrým nožom)
Milan Ondrík (Nech je svetlo)

Najlepší dokumentárny film
Dobrá smrť (režisér Tomáša Krupa)
Osamelí bežci: Ideme ďalej! (režisér Martina Repka)
Skutok sa stal (režisérka Barbora Berezňáková)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slnko v sieti