Slovenskí Služobníci zabodovali na Berlinale

Ohromujúce dielo s jedinečným štýlom a príbehom. Aj takúto chválu si len krátko po svetovej premiére na prestížnom filmovom festivale Berlinale pripísal nový film Ivana Ostrochovského s názvom Služobníci.

28.02.2020 10:49
debata
Služobníci Ivana Ostrochovského súťažia v... Foto: Punkchart Films
2.Berlinale Sluzobnici Služobníci Ivana Ostrochovského súťažia v sekcii Encounters.

„Hoci sú Služobníci zasadení do roku 1980, do obdobia komunistického Československa počas éry studenej vojny, Ostrochovského zákerne štipľavý, vrcholne sebavedomý, mrazivo štýlový druhý celovečerný film prináša príbeh, ktorý je nanajvýš platný a aktuálny aj pre dnešok,“ napísal v jednej z prvých recenzií na film známy filmový portál Screen International.

Príbeh mladých kňazov z totalitného Československa, ktorí sa musia rozhodnúť medzi cestou svedomia alebo cestou kolaborácie, sa ako jediný slovenský dlhometrážny film dostal do oficiálneho výberu Berlinale, ktorého 70. ročník sa koná od 20. februára do 1. marca 2020. „Klaustrofobický, priam špionážny triler, ktorý nás zavedie do minulosti.

Film so skvelou scénografiou, jedinečným štýlom a príbehom,“ vyjadril sa na svojom instagramovom konte Carlo Chatrian, umelecký riaditeľ Berlinale, v očakávaní svetovej premiéry filmu Služobníci v novej súťažnej sekcii festivalu Encounters. Tá má ambíciu popri hlavnej festivalovej súťaži upriamiť pozornosť na nové filmové vízie a odvážne diela nezávislých inovatívnych filmárov.

„Ostrochovský vytvoril ohromujúce dielo, v ktorom obratne necháva kontrastovať bledosť mramoru, omietky a tvárí s temnotou noci a čiernych reverend. Mrazivý film noir, v ktorom do seba len pár rokov pred pádom totalitného systému naráža sila dejín a služobníkov dvoch mocí a dvoch systémov viery,“ takto zasa opísali film dramaturgovia Berlinale.

Služobníci súťažia v konkurencii 15 filmov z viacerých krajín, ako je USA, Nórsko, Argentína, India, Francúzsko, Nemecko a ďalšie. Víťazné filmy festivalu Berlinale budú vyhlásené v sobotu 29. februára.

Film Služobníci bude mať slovenskú premiéru na Medzinárodnom filmovom festivale Febiofest Bratislava, ktorého 27. ročník slávnostne otvorí 11. marca 2020. Do slovenských kín vstúpi 19. marca 2020 vďaka distribučnej spoločnosti Filmtopia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Berlinale #Služobníci