Kto si odnesie Zlatého medveďa z Berlína?

Kritici majú svojich favoritov, ale komu udelí porota pod taktovkou Jeremyho Ironsa dnes večer hlavnú cenu Berlinale - Zlatého medveďa, vyhlásia až v sobotu 29. februára večer. Z osemnástich titulov súperiacich o zlatú a strieborné sošky dáva kritika šancu štyrom.

29.02.2020 12:00
sarlatan berlinale Foto:
Ivan Trojan a Juraj Loj v hlavných úlohách životopisnej drámy Šarlatán.
debata

Za „citlivo vybudovaný film“ či „vysoko inteligentné, odľahčené a vtipné majstrovské dielo“ považujú kórejský film Žena na úteku. Režisér Hong Sang-sua rozpráva príbeh ženy, ktorá sa postupne zhovára s trojicou známych o živote a mužoch. Konkuruje mu nemecká ľúbostná dráma Undine režiséra Christiana Petzolda. Recenzenti oceňujú jeho „srdečnosť a hĺbku v jednoduchosti“, aj vynikajúce výkony Pauly Beer a Franza Rogowského v hlavných úlohách.

Podľa denníka Die Welt je kandidátom na jednu z hlavných cien americký film Prvá krava. Režisérka a spoluscenáristka Kelly Reichardtová sa v ňom vracia na divoký západ 19. storočia, aby rozohrala príbeh dvoch outsiderov, ktorí sa skamarátia. Charakterizujú ho ako „láskyplný“, „dojímavý“ či „úžasný malý príbeh“. V kvartete favoritov sa ocitol aj ďalší americký film Never Rarely Sometimes Always (Nikdy, zriedkavo, občas, vždy) režisérky Elizy Hittmanovej. Drámu sedemnásťročnej Autumn z mestečka v Pensylvánii, ktorá nechcene otehotnela, považuje server Variety za „výnimočný film“ a „skvost“.

Šancu na niektorú z cien novej sekcie Encounters má slovenský koprodukčný film Služobníci Ivana Ostrochovského. Drámu odohrávajúcu sa na začiatku 80. rokov v Bratislave o dvoch chlapcoch vstupujúcich do kňazského seminára označujú za „presvedčivý, napínavý film noir“ a za „impresionistické dielo ostrej krásy a prenikavého politického náhľadu“. Podľa spravodajského servera Märkische Onlinezeitung by boli Služobníci dobrých kandidátom na Zlatého medveďa alebo na niektorú z prestížnych strieborných sošiek.

Dobré hodnotenie si vyslúžil aj česko-írsko-poľsko-slovenský film Šarlatán špičkovej režisérky Agnieszky Holland, ktorý Berlinale uviedlo v nesúťažnej sekcii. Dráma rozohráva príbeh českého liečiteľa Jana Mikoláška, ktorého pomoc vyhľadávali tisícky chorých vrátane dobových celebrít. Po smrti prezidenta Antonína Zápotockého, ktorého tiež vyliečil, upadol do nemilosti. Podľa rakúskej tlačovej agentúry režisérkino majstrovstvo spočíva predovšetkým v schopnosti vykresliť postavy ako mnohovrstevnaté osobnosti, ktoré majú svoje svetlé aj tienisté stránky. Oceňuje aj výkon Ivana Trojana, ktorý stvárnil hlavného hrdinu. Denník The Guardian zase píše o „fascinujúcom a frustrujúcom“ príbehu, ktorý nedáva dosť odpovedí

debata chyba
Viac na túto tému: #Berlinale