Zlatého medveďa na Berlinale získal iránsky film Zlo neexistuje

Snímka umelca, ktorého autokratický režim obmedzuje v práci a nedovolil mu ani zúčastniť sa berlínskeho festivalu, vznikol v nemecko-česko-iránskej koprodukcii.

29.02.2020 20:54 , aktualizované: 22:39
Baran Rasoulof Foto:
Herečka Baran Rasoulof prevzala Zlatého medveďa za najlepší film (Zlo neexistuje) namiesto režiséra Mohammada Rasoulofa. Sošku jej odovzdal herec Jeremy Irons.
debata

Zlatého medveďa za najlepší film tohtoročného Berlinale získala dráma iránskeho režiséra Mohammada Rasúlofa Zlo neexistuje (There Is No Evil). Snímka umelca, ktorého autokratický režim obmedzuje v práci a nedovolil mu ani zúčastniť sa berlínskeho festivalu, vznikol v nemecko-česko-iránskej koprodukcii.

Cenu za najlepšiu réžiu si z Nemecka odniesol kórejský režisér Hong Sang-su za film Žena na úteku (Domangchin yeoja), veľkú cenu poroty získala americká snímka Nikdy, zriedka, občas, vždy (Never rarely Sometimes Always).

Dva a pol hodinový film Zlo neexistuje, na ktorého produkcii sa podieľala aj česká firma Europe Media Nest, sa v štyroch častiach zaoberá otázkou, či sa jedinec môže vzoprieť rozkazu zo strany autoritárskeho režimu, aby zabil iného človek, a tiež dôsledkom, aké taký odpor môže mať. Dráma, ktoré je tvrdou kritikou iránskeho režimu aj trestu smrti, bola na jubilejnom 70. ročníku Berlinale vrelo prijatá divákmi aj väčšinou kritikov. Oslovila aj porotu, ktorá v hlavnej súťaži posudzovala 18 filmov.

Herečka Paula Beer získala Strieborného medveďa... Foto: SITA/AP
Paula Beer Herečka Paula Beer získala Strieborného medveďa za výkon vo filme 'Undine'.

Zlatého medveďa za Rasúlofa, ktorý bol vlani odsúdený za „protiiránsku propagandu a ohrozovanie bezpečnosti štátu“ prevzala jeho dcéra Baran, ktorá žije so svojou matkou v Hamburgu v bezpečí pred iránskym režimom. „Ďakujem, som ohromne šťastná a zároveň veľmi smutná, pretože táto cena je pre filmára, ktorý tu dnes nemôže byť. Môžem len v mene všetkých v tíme povedať: Táto cena je pre neho,“ uviedla mladá žena, ktorá si v ocenenom filme tiež zahrala.

Dráma Nikdy, zriedka, občas, vždy (Never rarely Sometimes Always) americkej režisérky Elizy Hittmanovej, ktorá získala veľkú cenu poroty, vykresľuje príbeh sedemnásťročnej Autumn z mestečka v Pensylvánii, ktorá nechcene otehotnela. Pretože v tomto americkom štáte by mohla ísť na potrat len so súhlasom niektorého z rodičov, čo u nej neprichádza do úvahy, rozhodne sa vydať do New Yorku. Hittmanová, ktorej film je okrem iného kritikou mužského sexuálneho násilia, dnes pri preberaní ceny poďakovala organizáciám, „ktoré bojujú za ochranu práv všetkých osôb v našej spoločnosti, ktoré majú maternicu“.

Herec Elio Germano získal Strieborného medveďa... Foto: SITA/AP, Michael Sohn
Elio Germano Herec Elio Germano získal Strieborného medveďa za výkon vo filme Chcel som sa schovať (Volevo nascondermi).

Vzťahu mužov a žien sa iným spôsobom venuje i snímka strieborným medveďom oceneného režiséra Hong Sang-sua Žena na úteku, v ktorej centre sú rohovory mladej Kórejčanky s trojicou známych o živote a práve o mužoch, ktorí ale inak vo filme cielene hrajú len vedľajšie roly.

Za najlepšiu herečku porota vyhlásila dvadsaťpäťročnú Nemku Paulu Beerovú za rolu Undine v rovnomennej snímke inšpirovanej mýtickou vodnou bytosťou, za najlepšieho herca 39-ročného Taliana Elia Germana za rolu talianskeho revolucionára v modernomm umení Antonia Ligabueho vo filme Chcel som sa schovať (Volevo nascondermi).

Helen Mirren získala Zlatého medveďa za... Foto: SITA/AP
Helen Mirren Helen Mirren získala Zlatého medveďa za celoživotný prínos kinematografii.

Strieborných medveďov získali tiež scenáristi taliansko-švajčiarskeho filmu Historky (Favolacce) Fabio a Damiano D'Innocenzo, ocenenie za výnimočný umelecký prínos získal 79-ročný nemecký kameraman Jürgen Jürges za prácu na kontroverznej snímke DAU. Nataša (DAU. Natasha). Mimoriadneho Strieborného medveďa pri príležitosti 70. Berlinale získal francúzsko-belgický film Zmazaná história (Effacer l’historique) o trojici susedov, ktorí sa spoločne postavia nástrahám sociálnych sietí a moderných technológií.

debata chyba
Viac na túto tému: #Berlinale #Zlatý medveď #Zlo neexistuje