Zlatý medveď pre Iránca, ktorému zakázali natáčať filmy

Dráma There is No Evil (Zlo neexistuje), ktorá vznikla v iránsko-nemecko-českej koprodukcii, je najlepším filmom 70. ročníka Berlinale.

02.03.2020 11:00
berlinale Foto:
Cenu za najlepší film 70. ročníka medzinárodného filmového festivalu Berlinale Zlo neexistuje prevzala dcéra režiséra Mohammada Rasoulofa herečka Baran Rasoulofová.
debata

Festival sa skončil včera a cenu prevzala za iránskeho režiséra Mohammada Rasoulofa jeho dcéra a predstaviteľka hlavnej ženskej postavy, herečka Baran Rasoulofová.

Vyhrala obžaloba autokracie

"Režisér prísť nemohol, no táto cena je hlavne pre neho”, povedala v sobotu večer na záverečnej slávnosti festivalu, keď preberala sošku zlatého medveďa z rúk tohtoročného predsedu poroty, herca Jerremyho Ironsa.

Sujet filmu There is No Evil je prienikom osudov štyroch Iráncov, vojakov, ktorí vykonávajú popravy v štáte, kde je stále platný trest smrti, a na pozadí ich osobných príbehov sa odkrývajú paradoxy zákonov Rasoulofovej rodnej krajiny. Režisér ich pociťuje na vlastnej koži od roku 2017, keď ho zatkli a väznili za protištátnu činnosť. Vycestoval vtedy na festival v Cannes, kde s filmom A Man of Integrity vyhral Cenu Un Certain Regard. Po príchode do Iránu mu odobrali cestovný pas a zakázali odcestovať do Hamburgu, kde dovtedy žil so svojou rodinou. Okrem toho, že má v Iráne nastúpiť do väzenia, zakázané má aj natáčať filmy, čo drámou There is No Evil porušil.

Producent Kaveh Farnam, s ktorým Rasoulof spolupracuje, v jednom z rozhovorov počas festivalu Berlinale povedal, že aj napriek okolnostiam plánujú s Rasoulofom ďalšie natáčanie. Sám producent musel z Iránu odísť, žije v Dubaji a jeho produkčná spoločnosť má sídlo v Čechách. Rasoulof režíroval niektoré scény štyroch príbehov filmu There is No Evil bez osobnej účasti na natáčaní, prostredníctvom asistenta. Iné obrazy sú situované do uzavretých priestorov, interiérov väznice a bytov, kde mohol byť prítomný.

Herečka Baran Rasoulof prevzala Zlatého medveďa... Foto: SITA/AP
Baran Rasoulof Herečka Baran Rasoulof prevzala Zlatého medveďa za najlepší film (Zlo neexistuje) namiesto režiséra Mohammada Rasoulofa. Sošku jej odovzdal herec Jeremy Irons.

There is No Evil je obžalobou autokratického systému a trestu smrti, ale aj metaforou Rasoulofovej osobnej skúsenosti so zvrchovanou iránskou mocou. Rasoulof aj napriek riziku natáča filmy, v Iráne je považovaný za zločinca a Berlinale, festival, ktorého identitou je práve vyhranený politický postoj, ocenením tohto angažovaného diela, v kontexte s osobným osudom filmára, len upevňuje svoje smerovanie. Upozorňuje na marginalizované skupiny, bezprávie a spoločensko-politické konflikty, ktoré môžu prenikať do medzinárodného povedomia práve prostredníctvom umenia. Pri hodnotení víťazného filmu je teda nevyhnutné brať do úvahy ideológiu festivalu, kde mu bola cena udelená.

Najlepším režisérom festivalu je Kórejčan Hong Sang-suu, ktorý súťažil s filmom Žena na úteku (Domangchin yeoja). Osobnú filmografiu umelca tvorí dokopy dvadsaťštyri filmov a dominantou jeho tvorby je práve nadväznosť na predchádzajúce diela, varírovanie tém a reinterpretácia vlastných umeleckých postupov. Hlavnú ženskú postavu, kvetinárku, stvárnila filmárova múza, herečka Kim Min-hee. Jej manžel, televízny producent, je na služobnej ceste a ona má čas navštíviť niekoľko priateliek. Umenie Hong Sang-suua spočíva v odhaľovaní intímneho prežívania vnútorných svetov hrdinov a sprítomňovaní krásy všednosti v zdanlivo banálnych, malých rozhovoroch a lenivom plynutí času.

Herec Elio Germano získal Strieborného medveďa... Foto: SITA/AP, Michael Sohn
Elio Germano Herec Elio Germano získal Strieborného medveďa za výkon vo filme Hidden Away.

Slovenskí Služobníci bez ceny, no zaujali

Dráma Nikdy, zriedka, občas, vždy (Never Rarely Sometimes Always) americkej režisérky Elizy Hittmanovej získala veľkú cenu poroty. Premisa príbehu, v ktorého centre je dospievajúce dievča, je jednoduchá. Sedemnásťročná Autumn z mestečka v Pensylvánii nechcene otehotnie, no v tomto americkom štáte by mohla ísť na potrat len so súhlasom niektorého z rodičov. To u nej neprichádza do úvahy, a preto sa rozhodne spolu so svojím bratrancom vydať na cestu do New Yorku. Dráma o dospievaní je kritikou sexuálneho násilia páchaného na ženách a režisérka pri preberaní ceny poďakovala organizáciám, "bojujúcim za ochranu práv všetkých osôb v našej spoločnosti, ktoré majú maternicu“.

Na Berlinale súťažila v novej sekcii Encouters zameranej na progresívne umelecké formy aj snímka slovenských filmárov Ivana Ostrochovského a scenáristu Marka Leščáka. Ich Služobníci síce cenu nezískali, porota ocenila snímku Isabella Matíasa Piñeiroa, no ohlasy kritikov počas festivalu boli viac ako priaznivé. Ocenili umelecký štýl a univerzálnosť príbehu, ktorému na aktuálnosti neuberá ani zasadenie do totalitných 80. rokov. Na Slovensku otvorí dráma s noirovou estetikou Služobníci Medzinárodný filmový festival Febiofest už 11. marca.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Berlinale #Zlatý medveď #Zlo neexistuje