Iránsky filmár, ktorý získal Zlatého medveďa na Berlinale, má nastúpiť do väzenia

Mohammad Rasoulof, ktorý v sobotu získal Zlatého medveďa na filmovom festivale v Berlíne, dostal predvolanie na nástup do výkonu trestu. V stredu o tom informoval jeho právny zástupca.

04.03.2020 14:05
Mohammad Rasoulof Foto:
Iránsky filmár Mohammad Rasoulof.
debata

Rasoulof by si mal odsedieť rok za tri filmy, ktoré sú podľa iránskych úradov „propagandou proti systému“. Súd mu tiež na dva roky zakázal nakrúcať. Filmár podľa právnika dostal predvolanie prostredníctvom textovej správy. Nehodlá sa však vydať do rúk úradov a chce sa odvolať. To zdôvodňuje najmä epidémiou nového koronavírusu v Iráne, pre ktorú už úrady v obave z jej šírenia v preplnených väzniciach dočasne prepustili asi 54-tisíc väzňov.

Herečka Baran Rasoulof prevzala Zlatého medveďa... Foto: SITA/AP
Baran Rasoulof Herečka Baran Rasoulof prevzala Zlatého medveďa za najlepší film (Zlo neexistuje) namiesto režiséra Mohammada Rasoulofa. Sošku jej odovzdal herec Jeremy Irons.

Rasoulofa na Berlinale ocenili za drámu Sheytan vojud nadarad (anglický názov: There is no evil), ktorá rozpráva štyri príbehy o treste smrti a osobnej slobode v Iráne. Keďže mu však iránske úrady zakázali vycestovať, trofej za neho prevzala jeho dcéra Baran.

debata chyba
Viac na túto tému: #väzenie #Berlinale #Mohammad Rasoulof