Zem spieva: Je tu prvé semifinále s novou porotou

Zem spieva vstupuje do semifinále! Po základných kolách je už zoznam semifinalistov kompletný a kto z nich sa napokon prebojuje do finále súťaže, to sa ukáže 7.a 14. marca.

07.03.2020 07:00
Zem spieva: Natália Lettrichová Foto:
Semifinalistka 3. série Zem spieva Natália Lettrichová
debata
Video

Divoká karta

Prvé dve marcové soboty budú na Jednotke patriť 21 súborom a folkloristom z celého Slovenska, ale aj zo zahraničia. Ak medzi nimi nie sú práve vaši favoriti, ešte stále im môžete poslať svoj hlas a poslať ich priamo do finále.

Hneď zajtra diváci uvidia prvých semifinalistov a bude to naozaj pestrá zostava. O priazeň poroty a divákov zabojujú hudobníci Bobáňovci – terchovský orchester ľudových nástrojov, Folklórny súbor Podpoľanec z Detvy, aj mladučká Natália Lettrichová, ktorá v základnom kole spievala Jánske piesne z Turca. Znova sa predstaví duo Bratia Pechovci zo Spišských Tomášoviec, Vysokoškolský umelecký súbor Technik, Dedinská folklórna skupina Parchovianka zo Zemplína, aj Labirsky Beťare z Medzilaboriec, ktorí predtým zaspievali zemplínsku pieseň Už je vám regruty, už je vám čas. Spievať bude aj mužská spevácka skupina Šambriňci zo Šambrona a Soňa Metyľová z Vranova nad Topľou.

Zahraničných Slovákov v prvom semifinále zastúpi Hudobno – folklórny súbor V šírom poli hruška z Kovačice zo Srbska, ktorý porotu v základnom kole zaujal takmer divadelným programom Bude to dobré vínko zo sudov kovačických debnárov.

Semifinalistka 3. série Zem spieva Natália...
Vysokoškolský umelecký súbor Technik.
+7Mužská spevácka skupina Šambriňci.

Odborná porota má ešte v rukách divokú kartu – môže poslať do finále ešte jedného zo všetkých doposiaľ súťažiacich, rovnako ako diváci.

V semifinále budú o postupujúcich rozhodovať najmä diváci, ale aj trojica patriotov – operný spevák Peter Dvorský, hudobná skladateľka Ľubica Čekovská a choreograf Ján Ďurovčík. "Diváci hlasovaním vyberú každom kole štyroch finalistov, jedného postupujúceho určia patrioti,“ vysvetľuje Martina Cyprichová, kreatívna producentka Zem spieva.

Video

Folklór spája generácie

Šou Zem spieva rovnako ako folklór spája regióny, krajiny aj generácie. Ako v rodine Topoľovských, ktorá si súťaž Zem spieva vyskúšala najprv ako trio a v tomto ročníku vystúpili v prvej časti so svojou folklórnou skupinou Parchovianka, ktorá vznikla v roku 1971. Otec Jozef Topoľovský je vedúcim súboru, v skupine je aj manželka, dcéry aj synovia. Najmladší Martin Jozef Topoľovský má 14 rokov a folklóru sa venuje odmalička. A vraj z ich rodiny do súboru onedlho pribudne aj štvrtá generácia.

"Náš typický tanec je karička, ktorá má rýchle tempo, a špecifický je elipsou – ženy sa pri tanci pritlačia k sebe a vytvoria elipsovitý útvar. Muži tancujú čardáš s čapášovaním,“ vysvetľuje vedúci súboru. Priznáva, že tanec je náročný na kondíciu, netrvá síce dlho, ale dá zabrať.

Chlapi Topoľovskí sú harmonikári, no vedia aj tancovať a spievať, tak ako to vždy bývalo navzájom prepletené. "Vyšší, nižší, mladší, starší, vo folklóre sa uplatní každý. Keď si človek oblečie kroj, nadobudne iného ducha, získa hrdosť a smelosť,“ vraví Jozef Topoľovský. Diváci môžu ešte 7. marca do začiatku vysielania semifinále svojimi SMS hlasmi vybrať jedného súťažiaceho a posunúť ho priamo do finále. Svoj hlas môžu dať súboru či folkloristom, ktorí vypadli v základom kole. Mená všetkých súťažiacich, za ktorých možno hlasovať, uverejnila RTVS na svojej stránke.

Diváci si tak ako po minulé roky môžu vyberať svojho favorita aj medzi finalistami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #folklór #RTVS #Zem spieva