Český lev je vtáča

Keď sa v polovici januára tohto roku vyhlasovali nominácie na prestížnu cenu Českej filmovej akadémie Český lev 2020, medzi prvými tromi nominovanými boli filmy Vlastníci, Pomaľované vtáča a Staříci.

08.03.2020 17:35
Václav Marhoul Foto:
Najlepším filmom Českých levov je Pomaľované vtáča - režisér Václav Marhoul s cenou.
debata

Slovenský film Amnestie so siedmimi nomináciami sa ocitol na štvrtom mieste. A hoci v počte nominácií (12) viedol film Vlastníci, tohtoročného Českého leva za najlepší film si odnieslo vysoko oceňované česko-slovensko-ukrajinské podobenstvo o vojne a násilí v človeku Pomaľované vtáča v réžii Václava Marhoula. Najlepším hercom sa stal Jiří Schmitzer a najlepšou herečkou Tereza Ramba.

Aj slovenský úspech

Film Pomaľované vtáča, ktorý na festivale v Benátkach vyvolával rozporuplné reakcie a bol nominovaný aj na tohtoročných Oscarov, v ceremónii odovzdávania cien získalo celkovo deväť Českých levov. Trojhodinová filmová dráma s hviezdnym obsadením podľa románu poľského spisovateľa Jerzyho Kosinského dostala cenu za najlepší film a režisér Václav Marhoul si Českého leva odniesol za najlepšiu réžiu.

Herečka Jitka Čvančarová na vyhlásení cien... Foto: - / Česká editoriální fotografie / Profimedia
Herečka Jitka Čvančarová na vyhlásení cien Český lev. Herečka Jitka Čvančarová na vyhlásení cien Český lev.

Púť chlapca, ktorého rodičia zanechajú na vidieku u príbuznej, aby ho uchránili pred smrťou, je poviedkový príbeh v dôslednom čierno-bielom spracovaní. Chlapec sa však pri putovaní bližšie neidentifikovanou krajinou európskeho východu stretáva len s najnižšou ľudskou zlobou, malosťou, brutalitou a perfídnosťou, pomstychtivosťou prameniacou z duševnej tuposti. „Chcem sa akadémii veľmi pekne poďakovať. Stalo sa, že som začal režírovať a chcem sa vyznať z lásky k filmovej réžii. Je to absolútne úžasná, krásna práca,“ povedal v ďakovnej reči Marhoul. Hlavnú úlohu chlapca stvárnil vo filme Petr Kotlár, vo filme sa zvýraznila aj slovenská herečka Júlia Valentová.

Najlepšia herečka vo Vlastníkoch

Tragikomédia Vlastníci režiséra Jiřího Havelku v česko-slovenskej produkcii je pohľadom do spoločenskej situácie prostredníctvom situácie domovej schôdze. Na nej sa vlastníci nájomného domu usilujú vyriešiť problémy so správou nehnuteľnosti, dohodu však znemožňuje nezlučiteľnosť charakterov. Jeden dom zahrnie celú spoločnosť: sú tam intrigáni, manipulátori, ziskuchtivci, iniciatívni hlupáci i osoby s komplexom menejcennosti.

Jiří Havelka sa inšpiroval vlastnými skúsenosťami: „Myslím, že film je pre všetky vekové kategórie a pre voličov všetkých politických strán. Nájde sa tam celé dnešné spektrum. Ideálne by teda bolo v kine sa zabaviť a dúfať, že peklo sú tí druhí," vyjadril sa režisér, ktorý si prebral aj cenu za scenár: „Musím sa poďakovať susedom a, samozrejme, panej, ktorá býva na prízemí a ktorá zabila všetku umeleckú hyperbolu realitou.“ Hlavná predstaviteľka, herečka Tereza Ramba, ktorá sa zviditeľnila napríklad vo filmoch Bobule či Po strništi bos, je známa aj zo seriálovej produkcie a z pôsobenia v Divadle Komedie.

Ocenená road movie

Príbeh, ktorý tak trochu pripomína aktivity bratov Mašínovcov v boji proti komunistickému režimu. Road movie Staříci v réžii Martina Duška a Ondřeja Provazníka je sondou do našej postkomunistickej spoločnosti. Bývalý politický väzeň a vojnový veterán na invalidnom vozíku sa vracia do Česka, aby tu osobne potrestal bývalého komunistického prokurátora. Cenu za hlavnú mužskú úlohu dostal Jiří Schmitzer.

Herečka Anna Geislerová vyzerala výborne.
Herečka Tereza Ramba, ktorá získala aj sošku za...
+6Herečka Zlata Adamovská.

Filmová cena Český lev sa udeľuje od roku 1993 a hlasujú o nej členovia Českej filmovej a televíznej akadémie.

Ceny Český lev 2020

  • Najlepší film: Pomaľované vtáča (Václav Marhoul)
  • Najlepší dokumentárny film: Dálava (Martin Mareček)
  • Najlepšia réžia: Václav Marhoul (Pomaľované vtáča)
  • Najlepšia herečka v hlavnej úlohe: Tereza Ramba (Vlastníci)
  • Najlepší herec v hlavnej úlohe: Jiří Schmitzer (Staříci)
  • Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe: Klára Melíšková (Vlastníci)
  • Najlepší herec vo vedľajšej úlohe: Ladislav Mrkvička (Staříci)
  • Najlepší scenár: Jiří Havelka (Vlastníci)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Český lev #Pomaľované vtáča