Těžká: Nakrúcanie filmu V sieti bolo pre mňa jedným z najnáročnejších období

Herečka Tereza Těžká svoje rozhodnutie účinkovať vo filme, aj napriek náročnosti projektu, neľutuje. S ponukou zahrať si v dokumente Víta Klusáka a Barbory Chalupovej súhlasila, pretože ho považuje za užitočný.

11.03.2020 15:30
tereza tezka v sieti filmtopia Foto:
Tereza Težká považuje, aj napriek obtiažnosti projektu, účinkovanie vo filme V sieti za skvelú skúsenosť.
debata

Tereza Těžká, ktorá stvárnila vo filme V Sieti Víta Klusáka a Barbory Chalupovej jednu z troch dvanásťročných slečien Mishku, spomína na obdobie, keď ju dennodenne atakovali na sociálnych sieťach a streamovacích službách sexuálni predátori, ako na jedno z najnáročnejších vo svojom živote.

Keď však dostala ponuku stať sa súčasťou novej snímky, ani sekundu neváhala. „Tušila som, že sa niečo také deje, ale vôbec som si nedokázala predstaviť v akom rozsahu. Keď mi Vít s Bárou ukázali štatistiky, ktoré sú uvedené aj vo filme, nedokázala som tomu veriť. V tej chvíli som vedela, že je to vážny problém a hovorila som si ‚Poďme s tým niečo urobiť!‘. Baví ma robiť veci, ktoré majú zmysel, takže to bolo okamžite rozhodnuté. A trošku ma bavila aj predstava adrenalínu, ktorý budem zažívať, bola som zvedavá, kam sa to bude vyvíjať. Zaujímalo ma, ako budú na situáciu muži reagovať, aká bude komunikácia s nimi. Bola to perfektná herecká príležitosť a životná skúsenosť,“ povedala dvadsaťštyri ročná herečka.

Na otázku, čo bolo pre ňu počas nakrúcania najťažšie, nepozná odpoveď. „Je ťažké povedať, takých momentov tam bolo mnoho. Dokonca som si pri niektorých situáciách hovorila, že toto je to najhoršie, čo sa mi môže stať a nasledujúci deň sa stalo niečo iné, čo bolo možno aj horšie. Vrcholov tam bolo niekoľko, napríklad keď nám jeden z predátorov poslal detské porno, na to dodnes neviem reagovať, to bolo úplne hrozné, pre mňa asi najsilnejší moment. Druhý šok som zažila, keď ma začali vydierať. Neverila som tomu, že sa to naozaj môže stať. Prekvapila ma pohotovosť, s ktorou predátori konajú, ako bleskovo prejdú do manipulácie, dokonca mi ani ako dospelej často nedochádzalo, že už som pod vplyvom ich manipulácie, aj keď som vedela, že je to iba hra. A do tretice ma dosť vydesilo, keď som sa osobne stretla s predátorom. Vyšlo vtedy najavo, že muž už objednal hotel a očakáva, že to bude pokračovať ďalej,“ priblížila nakrúcanie Těžká.

Predátorov je podľa nej ťažké identifikovať, typologicky aj vekovo boli často úplne odlišní. „Boli to muži od 17 do takmer 80 rokov, bolo tam aj veľa chlapcov približne v našom veku. Aj pekní, aj škaredí, nedá typovo určiť, kto je predátor. Mnoho ľudí si predstavuje, že také niečo robia len nechutní chlapi bez sebavedomia a ako je vôbec možné, že im dievča odpovie, ale často to boli, práve naopak, veľmi charizmatickí muži. Viackrát sme si zo srandy hovorili, že ‚Jééj, tak s tým by som pokojne zašla aj na panáka!‘ a potom sa začali prejavovať spôsobom, že sme neverili vlastným očiam,“ usúdila herečka.

Kontakt so sexuálnymi predátormi v nej podľa vlastných slov vyvolával veľa otázok. Odpovede na ne hľadala po nakrúcaní aj s psychológom. „Vo svojom okolí mám skvelých mužov, či už je to môj otec alebo manžel, nikdy som sa s takým niečím nestretla a potrebovala som si to v sebe nejako prebrať a ujasniť. Potrebovala som pochopiť aj to, prečo sa deti boja o tomto probléme povedať rodičom. To som pochopila veľmi rýchlo. Keď ma predátori začali vydierať a skúsila som to obrátiť proti nim – keď som mu napríklad povedala, že mi predsa tiež všeličo písal a tiež mi poslal svoju fotografiu, často na to reagovali slovami ‚Áno, ale ja už som dospelý, mne sa nič stať nemôže, ty nesmieš písať takéto veci a nesmieš ich nikomu posielať, lebo budeš mať problémy…‘ Takto v deťoch podporujú strach a hanbu ísť za niekým a priznať sa…,“ ozrejmila Těžká.

Na desať dní strávených v ateliéri so štábom však spomína veľmi rada. „Tých desať dní v ateliéri bolo skvelých, myslím, že sa medzi nami s dievčatami vytvorila spolupatričnosť, ktorá trvá dodnes."

Po prvých desiatich dňoch však nakrúcanie pokračovalo v domácom prostredí, čo už bolo podľa Těžkej o niečo náročnejšie. „S Bárou a Vítom sme síce všetko pravidelne konzultovali, no doma to bolo určite ťažšie – no aj tam sa mi diali celkom vtipné situácie… Často som napríklad skypovala pred mojím vtedy ešte snúbencom – niekedy prišiel z práce domov práve v čase, keď som viedla skype hovor, tak som mu len zamávala a on pochopil a odišiel na cigaretu. Niekedy zas videl, že už mám dosť, tak prišiel a zaklopal na dvere predstierajúc, že je môj otec a zavolal ma preč. Veľmi ma podporoval." Těžká musela spolu s dievčatami v rámci rozbehnutého projektu skypovať s predátormi dokonca aj počas Vianoc. „No čo sa sviatkov týka, to bolo super, v živote som nedostala toľko prianí,“ uzavrela so smiechom.

Film V sieti Víta Klusáka a Barbory Chalupovej je v slovenskej kinodistribúcii od štvrtka 5. marca. Projekt jeho tvorcovia na základe veľkého záujmu verejnosti rozšírili aj o osvetovú kampaň, ktorej cieľom je vzdelávať čo najširšie publikum v problematike zneužívania detí na internete.

V rámci kampane filmári zavítajú do miest po celej republike, kde budú deťom premietať školskú verziu snímky a následne s nimi diskutovať. K štartu osvety pripravilo občianske združenie IPčko aj web www.stalosato.sk. Na rozšírenie informácií o problematike a bližšie pochopenie súvislostí môže záujemcom a záujemkyniam poslúžiť aj knižka Kdo chytá v síti dokumentaristky Mariky Pecháčkovej, v ktorej sa autorka dokonca osobne zhovára s predátormi.

Verziu filmu určenú divákom a diváčkam od 12 rokov tvorcovia oficiálne sprístupnia 19. marca.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dokument #Vít Klusák #V sieti