Miloš Bobáň: Naše deti dosahujú nadpriemerné výsledky, aj keď nepoznajú noty

Do finále folklórnej šou Zem spieva sa prebojovali aj Bobáňovci - terchovský orchester ľudových nástrojov. Hoci vysielanie je na čas pozastavené, zakladateľa orchestra Miloša Bobáňa sme v RTVS zastihli ešte pred kamerovými skúškami prvého semifinále, spolu s jeho tridsaťčlenným detským orchestrom.

13.03.2020 19:00
Bobanovci - Milos Boban2 Foto:
Miloš Bobáň a jeho Bobáňovci - terchovský orchester ľudových nástrojov na semifinále Zem spieva.
debata

Rátali ste s tým, že Bobáňovci postúpia?

Snažili sme sa urobiť všetko, čo sme chceli a ako sme najlepšie vedeli. Postúpiť chce každý, aj my, ale najmä je to istá forma prezentácie a chceli sme sa ukázať, kvôli deťom a rodičom. Myslím si, že sme teleso, ktoré vie diváka očariť a že máme čo ponúknuť. A keď takto ideme medzi ľudí, utvrdzuje nám to sebavedomie.

Hráte terchovskú muziku, ktorá je zapísaná na Zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Čím si to vyslúžila a čím je terchovská muzika typická?

Terchovská muzika svojím spôsobom zastala v čase. Náš kraj je taký hornatý, že vplyvy južných muzikantov sa k nám nedostali a hudobná forma sa zakonzervovala. Komisia UNESCO posudzovala, či je to folklór rázovitý a či ostala zachovaná kontinuita, či terchovská muzika pretrvala. A folklór žije v Terchovej stále, pretrval všetky možné zriadenia a nijako ho to neovplyvnilo. Som hrdý na to, že terchovská muzika patrí medzi svetové kultúrne dedičstvo, ale nijako si to neprisvojujeme. Ja osobne to vnímam ako pečať pre všetkých folkloristov Slovenska, ako ocenenie Slovenska vo svete.

Aj vďaka takým muzikantom, ako ste vy a vášmu orchestru sa terchovská muzika zachováva naďalej. Koľko máte v orchestri detí?

Orchester má viacej foriem – prípravku, detský orchester aj "vyslúžilcov“, ktorí už študujú na vysokých školách alebo pracujú. Momentálne máme ako základ 30 detí, ktoré vystupujú aj v šou Zem spieva, ďalších 20 máme v prípravke a 15 – 17 členov už pracuje, tí s nami spolupracujú externe na väčších projektoch.

Ako dlho sa venujete deťom, odkedy váš orchester funguje?

Terchovský orchester ľudových nástrojov funguje zhruba štvrtý rok a za ten čas sme už mali dve obmeny. Za štyri roky sme sa vyprofilovali na zoskupenia, ktoré sa vedia prezentovať a "predať“. Starší motivujú mladších, aby išli v ich šľapajach. Pritom búrame všetky predsudky o tom, ako by sa deti mali a nemali viesť, pretože máme latku nastavenú veľmi vysoko, tým sme typickí. A môžem povedať, že naše deti dosahujú nadpriemerné výkony, aj keď možno nepoznajú noty.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #folklór #RTVS #Zem spieva