Usaďte sa vo virtuálnom kine, stláčam play

Na dobu neurčitú sme zostali síce bez kina, niektoré festivaly ako napríklad Jeden svet nevešajú hlavu, budú prebiehať on-line a podľa ich vzoru sa pravdepodobne zariadia ďalší zdrvení organizátori. Okrem toho, na streamovacích doménach - štvoricu Dafilms (na dokumenty), Mubi (na všetko), Netflix a HBO (najmä na seriály) pozná asi každý - je filmov až-až a nariadenie zdržiavať sa doma je príležitosťou dohnať resty vo filmových klasikách alebo objaviť súčasných režisérov, ktorých v našich kinách nenájdete.

14.03.2020 12:00
50Planet-Terror 20 Foto:
V "rodriguezovke" Grindhouse: Planéta Teror sa nakazil vírusom aj Quentin Tarantino.
debata

Každý cinefil vie, že spoliehať sa na tuzemskú distribúciu a slovenské festivaly je obmedzujúce. Dávno sa zmieril s tým, že si „filmárske žranice“ pozrie na internete aj na menšej obrazovke alebo na plátne zavesenom na vlastnej či kamošovej stene. Umyte si ruky, aby ste si nezababrali klávesnicu počítača a diaľkové ovládanie, vstúpte do virtuálneho kina a poďte pozerať filmy on-line. Tieto vás možno aj vystrašia.

Kontaminovať si hlavu

Apokalypsa, globálna katastrofa, pandémia… Kde začať? Možno filmom Terryho Gilliama 12 opíc z roku 1995 s Bruceom Willisom a Bradom Pittom, ktorý si môžete pozrieť prostredníctvom Hulu. Tri dni je služba na skúšku zdarma.

James Cole (Bruce Willis) sa vyhol pandémii smrtiaceho vírusu, ktorý na konci 90. rokov vyhubil päť miliárd populácie. Až na jedno percento teda precízne usmrtil takmer celú planétu a tí, čo prežili, sa skrývajú v karanténe v podzemí. James Cole v roku 2025 vylezie z úkrytu na zaprášený povrch Zeme a hŕstka preživších je poslaná do minulosti. Majú zistiť, čo bolo zdrojom smrteľnej nákazy. Vedci chcú totiž vyvinúť protilátku a pokúsiť sa pomocou nej zachovať na planéte posledné zvyšky na framforce rozmetaného života. Terry Gilliam sa so žánrami sci-fi a fantasy precízne poláskal, tak ako to má vo zvyku, a ak sa nebojíte špekulovať o katastrofických vyústeniach situácie, na jeho postapokalyptických 12 opíc prišiel práve vhodný čas.

Predstavte si, že sa po uhryznutí infikovanou opicou zobudíte v nemocnici a mesto je vyľudnené. Danny Boyle sa s predstavou skazy popasoval v sci-fi horore 28 dní potom. K Jimovi (Cillian Murphy) sa pridáva v uliciach zdevastovaného Londýna skupinka preživších odpadlíkov a okrem toho, že vysmädnutí hľadajú úkryt, bojujú s paranojami. Smrteľným vírusom môže byť totiž nakazený ktokoľvek z nich. Dezolátny stav sveta podnecuje vlčie činy. Boyle sa pozrel na zuby ľudskosti, ktorú vírus zabíja, zdá sa, prvú.

Dá sa aj zabaviť aj porozmýšľať

Zostaňte v župane, zapustite korene do gauča a dajte šancu zbesilému béčku Grindhouse: Planéta Teror majstra „zhovadilostí“ Roberta Rodrigueza. S kamarátom Quentinom Tarantinom si v prvej polovici rokov dvetisícich vymyslel projekt Grindhouse, kde sa obaja vášnivo vybláznili pri tom, čo ich primälo k natáčaniu filmov – v periférnych žánroch.

Tarantino natočil triler o vražednom maniakovi Auto zabijak, ktorému nikdy nemali zveriť kľúče od auta ani vodičský preukaz, a Rodriguez prišiel v roku 2007 s ironickou čiernou komédiou o smrteľnej vírusovej nákaze.

Tá jeho má teda oveľa horší priebeh ako koronavírus. Lekári Dakota a William prídu do práce ako obvykle, no keď sa do čakárne začnú hrnúť pacienti s neprítomným pohľadom a poriadne škaredými ranami na telách, ich bežná šichta sa mení na peklo. Pred vírusom utečie len hŕstka húževnatých a ich cieľom je nájsť na planéte Teror bezpečné útočisko pred nákazou. Rodriguezov „krvák“ streamujú spoločnosti iTunes a Prime.

Na víkend sa môže hodiť aj dokumentárna esej Huba Víta Janečka sprístupnená na Dafilms, pri ktorej sa rozhodne oplatí otvoriť myseľ. Spojil sily okrem iného i s českým filozofom Miroslavom Petříčkom a úvahy o fungovaní prírody, vedy či civilizácie vychádzajú a nadväzujú na štruktúru a spôsob fungovania, nadnesene povedané, prapodstaty sveta. Film objasňuje jeden z najstarších a najrozľahlejších organizmov, ktorým je hríb. Od biologických poznatkov o hube prechádza Janeček k úvahám a organickým filozofovaním otvára asociácie o živom i neživom. Dozvedieť sa čosi o hríboch nikdy nie je na škodu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #stream #Danny Boyle #Robert Rodriguez