Kapela Beatles sa vracia

Legendárneho King Konga z roku 1933 si púšťa znova a znova. Zbiera modely lietadiel z prvej svetovej vojny. A miluje hudbu Beatles. Asi najmä preto sa novozélandský režisér Peter Jackson, ktorý si podmanil filmový svet trilógiou Pán prsteňov, rozhodol pozrieť na záver spoločnej cesty slávnych liverpoolskych "chrobákov" novou optikou. Jeho dokument The Beatles: Get Back vyrazí na cestu za divákmi začiatkom septembra.

17.03.2020 11:06
Beatles Foto:
John Lennon a George Harrison v štúdiu počas nahrávania posledného albumu The Beatles Let It Be.
debata (1)

„Počas práce na tomto projekte som sa cítil ako nadšený objaviteľ. Ako protežovaná mucha na stene, ktorá má výsadu byť svedkom toho, ako najslávnejšia kapela sveta pracuje, hrá a tvorí svoje majstrovské kúsky,“ povedal oscarový režisér pre americký filmový magazín Variety. Kým dospel k výslednému tvaru, musel sa prehrýzť 140 hodinami zvukového materiálu, ktorý vznikol počas nahrávania poslednej platne „beatlesákov“ Let It Be. A ďalšími 55 hodinami filmového záznamu, ktoré v januári 1969 nakrútil režisér Michael Lindsay-Hogg pri príprave rovnomenného hudobného dokumentu.

Ako to bolo naozaj?

„Som šťastný, že Peter mal odvahu ponoriť sa do našich archívov a vytvoriť nefalšovaný dokument o tom, ako sme pracovali na našom poslednom spoločnom albume. Dokázal odkryť priateľské vzťahy, ktoré nás spájali, a pripomenul mi, aký bláznivo krásny čas to bol,“ cituje Paula McCartneyho Variety.

„Muselo byť cool pozerať a počúvať všetok ten materiál. Boli to hodiny a hodiny nášho spoločného smiechu, hrania a nahrávania, ktoré sa do pôvodnej verzie nedostali. A Peter ukazuje atmosféru radosti aj ako to bolo vtedy naozaj,“ pridáva Ringo Starr. Posledný album kapely vznikal v čase, keď už svetom kolovali reči o tom, že legendárna skupina Beatles sa po štrnástich spoločných rokoch asi rozpadne. Zvestiam, ktoré fanúšikovia odmietali brať na vedomie, však dávala za pravdu skutočnosť, že štvorlístok John Lennon, Paul McCartney, George Harrison a Ringo Starr sa už mesiace neobjavoval na verejnosti spolu. Hudobný film Michaela Lindsay-Hogga Let It Be zachytáva atmosféru pulzujúcu nezhodami medzi „chrobákmi“, spormi o hudobnú produkciu aj problémami pri nahrávaní. Zdokumentoval aj posledný koncert Beatles, ktorý odohrali 30. januára 1969 na streche svojho nahrávacieho štúdia v Londýne. Na ulici sa pristavovali nadšení poslucháči. Ale tí, ktorým rámus prekážal, privolali policajtov. Muži v uniformách vtrhli na strechu, vypínali zvukovú aparatúru a vyhrážali sa zatýkaním.

Neskôr legendárni chlapci z Liverpoolu tvrdili, že ich konanie policajtov sklamalo. Dúfali vraj, že ich za rušenie verejného poriadku násilím odvlečú na policajnú stanicu. „Pre film by to bol skvelý koniec,“ vyhlásil vtedy Paul. Do kín sa dostal Lindsay-Hoggov film Let It Be v máji 1970. Tri týždne po tom, čo The Beatles oficiálne oznámili svoj rozpad.

Čo prezradil prísne tajný trailer

„Vizuálne i duchovne je oveľa jasnejší. Obsahuje veľmi veľa záberov na zabávajúcich sa členov skupiny, ktorí si doberajú jeden druhého či spievajú s nezmyselnými prízvukmi. Nechýba v ňom ani štyridsaťdvami­nutový záznam z ,koncertu na streche', ktorý bol ich posledným živým vystúpením,“ komentuje magazín Variety, ktorý mal možnosť pozrieť si vopred prísne tajný trailer snímky.

„Som veľkým fanúšikom Beatles a potešilo ma, že práve Walt Disney Studios získali od Petra Jacksona právo podeliť sa s divákmi na celom svete o úžasný filmový dokument,“ cituje magazín Variety slová prezidenta spoločnosti Roberta A. Igera. Do kín v Spojených štátoch a Kanade dorazí dokumentárny film The Beatles: Get Back 4. septembra. O dátume premiér v ďalších krajinách sa rozhodne neskôr.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #film #The Beatles #Peter Jackson