Mnohí ľudia v kreatívnom priemysle ostali bez príjmu

Preventívne opatrenia proti šíreniu nového koronavírusu sa mimoriadne dotknú viacerých profesií v oblasti kultúry a kreatívneho priemyslu, mnohí pracovníci ostali bez práce a bez príjmu. Masívne sa rušia televízne a filmové výroby, dabingy, nakrúcanie kultúrnych, športových a spoločenských podujatí, a to zrejme na najbližšie dva až tri mesiace. Filmári a ďalší audiovizuálni tvorcovia žiadajú vládu, aby im pomohla.

19.03.2020 09:00
debata (22)

Produkční, kameramani, osvetľovači, kostyméri, maskéri, technici, rekvizitári a ďalšie profesie zostali bez akéhokoľvek príjmu, často aj obaja manželia naraz. Upozorňuje na to Slovenská filmová a televízna akadémia (SFTA), ktorá sa so žiadosťou o pomoc obrátila na dosluhujúceho aj na nastupujúceho predsedu vlády.

"Nikto z nich nie je v stálom zamestnaneckom pomere, nepracujú na paušál, sú platení podľa odpracovaných hodín a nikto nemôže pracovať z domu,“ vysvetľuje Akadémia v otvorenom liste. Slovenská filmová a televízna akadémia nespochybňuje oprávnenosť opatrení proti šíreniu ochorenia COVID-19, upozorňuje však, že rodiny v audiovizuálnom prostredí kríza zasiahne fatálne. Rodičia alebo partneri sú totiž často aj pracovnými kolegami a máloktorá rodina zvládne výpadok príjmu jedného rodiča, nieto oboch.

Filmári a ďalší audiovizuálni tvorcovia žiadajú vládu o urgentné kroky, ktoré by pomohli zabezpečiť základné životné potreby rodín, ktoré sa ocitli bez príjmu. Bezúročná pôžička autorom, výkonným umelcom, SZČO alebo malým podnikateľom v audiovízii, odklad splátok úverov či odvodov do sociálnej a zdravotnej poisťovne – akákoľvek forma podľa predstaviteľov SFTA pomôže.

Slovenská filmová a televízna akadémia združuje významné osobnosti slovenskej audiovizuálnej kultúry. K výzve sa pripojila Asociácia nezávislých producentov, Asociácia producentov animovaného filmu, Asociácia slovenských filmových strihačov, Asociácia slovenských kameramanov, Slovenská asociácia producentov v audiovízii, Únia filmových distributérov, Združenie prevádzkovateľov kín Slovenska. Výzvu podporili tiež Milan Lasica, režisér Martin Šulík, producentka Zuzana Mistríková a režisérka Katarína Kerekesová.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #kreatívny priemysel #koronavírus