TV tipy Pravdy: Igonda ako mních Cyprián, Ženy v behu aj Most špiónov

To najlepšie z televízneho programu od piatka 10. apríla do pondelka 13. apríla pre vás vybrala redaktorka Katarína Sedláková.

10.04.2020 08:00
Legana o lietajúcom Cypriánovi, Marko Igonda Foto:
Marko Igonda vo filme Legenda o lietajúcom Cypriánovi
debata

Piatok 10. 4.:

Mont Saint Michel – zázrak pod drobnohľadom, Dvojka, 14.00

Mesto a kláštor Mont Saint-Michel vo Francúzsku stoja na vysokom brale nad zátokou a pútajú každý rok pozornosť miliónov návštevníkov. Je to zázrak stredovekej architektúry – jeho základy pochádzajú z 8.storočia. Historici a archeológovia už po stáročia odkrývajú všetky zaujímavé stopy tohto čarovného, doslova multifunkčného miesta. S pomocou najnovších technológií nám ho priblíži tento francúzsky dokument.

Most špiónov, JOJ, 22.25

Spielbergov historický životopisný film z roku 2015 s Tomom Hanksom v hlavnej úlohe. Odohráva sa koncom 50. rokov, keď FBI zatkne sovietskeho špióna žijúceho v New Yorku (Marl Rylance). Ten riadil sieť agentov a do Moskvy dômyselným spôsobom odosielal kódované správy, preto vyšetrovanie do dejín vstúpilo ako "Prípad dutého nikláku“. Americká vláda osloví právnika z Brooklynu (Tom Hanks), aby špióna obhajoval. Medzi oboma mužmi vznikne puto založené na vzájomnom rešpekte…

Sobota 11. 4.:

Buster Keaton, génius, ktorého zničil Hollywood, Dvojka, 16.45

Dokument o legendárnom Frigovi, ktorý prežil väčšinu života len v tieni svojej niekdajšej slávy. V roku 1962 bol ešte na vrchole slávy, o sedem rokov už bol na dne. Ako je možné, že za taký krátky čas sa nesporný génius nemého filmu premenil z obdivovanej filmovej hviezdy na odpísaného, osamelého muža, utápajúceho sa v alkohole?

Legenda o lietajúcom Cypriánovi, Dvojka, 20.10

Kto má rád Marka Igondu, môže si ho pozrieť v úlohe tajomného mnícha vo filmovej prvotine režisérky Mariany Čengel Solčanskej z roku 2010.

Uzly a pomaranče, Jednotka, 20.30

Tento slovenský film z roku 2018 je vraj malou letnou lovestory dvoch tínedžerov v česko-nemeckom pohraničí prepojenou s témami sociálnych problémov (otec bez práce), boja s úradníkmi o mentálne postihnutú dcéru (tá vraj podáva výborný herecký výkon) a šikany. Vraj vážnejší film, než človek čaká, hoci rozprávaný v štýle nezávislého filmu. Ktosi, čo film režiséra Ivana Pokorného už videl v kine, oceňuje letnú atmosféru a herecký výkon Ewy Farnej.

Šťastný Nový rok, ČT1, 23.05

Pozor, toto nie je vlaňajšia slovenská novinka, ale americká komédia z roku 1987 o dvoch nepoučiteľných zlodejíčkoch – hrajú ich Peter Falk a Charles Durning. Tí chcú vykradnúť luxusné klenotníctvo na Floride. Plán je prestrojiť sa za senilného bielovlasého boháča alebo za jeho švagrinú a kupovať pre vymyslenú manželku či sestru, ktorá je práve v nemocnici, drahé darčeky. Vraj sa z toho vykľuje vydarené romantické krimi.

Nedeľa 12. 4.:

Po strništi bos, ČT1, 20.10

A toto je krásna česká komédia podľa spomienok na detstvo Zdeňka Svěráka.

Pondelok 13. 4.:

Ženy v běhu, Markíza, 16.55

A ešte jedna česká komédia o štyroch ženách, čo odbehnú maratón. To bolo totiž posledné želanie manžela Věry – hrá ju Zlata Adamovská. Rázna matka troch dcér (Tereza Kostková, Veronika Khek Kubařová, Jenovéfa Boková) v tom nevidí žiadny problém. Jednoducho si trasu rozdelia na štyri časti a zdolajú tých viac ako 42 km ako rodinná štafeta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #TV program #Most špiónov #Legenda o lietajúcom Cypriánovi