Taliansko môžeme podporiť sledovaním dokumentov

Medzinárodná streamovacia doména Dafilms prišla v týchto dňoch s projektom na podporu Taliansku zasiahnutéhmu pandémiou. V špeciálnom kurátorskom programe je na výber dvadsaťštyri filmov dokumentárnych foriem súčasných talianskych tvorcov.

09.04.2020 16:00
between sisters manu gerosa Foto:
Manu Gerosa skúma v dokumentárnom filme Between Sisters princíp rodinnej súdržnosti. Lásku starnúcich sestier preverí odhalené tajomstvo.
debata

Štyridsať percent z každej platby, ktorou si sledovanie filmu diváci zakúpia, pôjde na podporu nemocníc v regióne Lombardi. Zvyšnými šesťdesiatimi percentami podporia diváci konkrétnych režisérov filmov. Aj tvorcovia a pridružené filmové štáby pozostávajúce z niekoľkých desiatok profesií, ktoré v tomto období nemôžu realizovať plánovanú výrobu a natáčať, totiž prežívajú poriadnu existenciálnu skúšku.

Nielen zmrlina a pizza, ale najmä filmy

Talianska kinematografia píše dejiny filmu už od čias neorealizmu a práve film je jedným z prekurzorov – ďaleko predčiaci taliansku dobrosrdečnosť, ich zmrzlinu či pizzu – kvôli ktorému máme Taliansko tak radi. Program ponúka diela etablovaných filmárov ako dokumentarista Gianfranco Rosi či režijné duo Massimo D’Anolfi a Martina Parenti, ale aj debutantov ako Rä Di Martimo a jej hravý dokument o snahe natočiť remake amerického filmu v lokáciách Marakéša.

Gianfranca Rosiho tuzemskému divákovi netreba zvlášť predstavovať. Jeho zatiaľ posledný film reflektujúci utečeneckú krízu Oheň na mori bol nominovaný na Oscara a premietal sa aj v našich kinách. Dafilms ponúka jeho dokument z roku 2008 Pod úrovňou mora, svojho času vyhlásený na benátskom festivale za najlepší. Rosiho umeleckých predností je hneď niekoľko. Má výborný nos na výber protagonistov, zaujíma sa zväčša o prostredia, kam oko bežného smrteľníka nemá možnosť dovidieť a jeho metódou je sústredená observácia každodennosti, z ktorej abstrahuje neviditeľné detaily.

Vo filme Pod úrovňou mora sa infiltroval do komunity ľudí, ktorí sa rozhodli odtrhnúť od kapitalistickej mašinérie, odsťahovali sa do kalifornskej púšte, kde je raritou tečúca voda a nenabijete si tu ani telefón. Rosi sa dostáva do osobného priestoru siedmych protagonistov, tí pred jeho podmanivou kamerou prehĺtajú svoju rutinu. Čítajú, hrajú sa so psami, skladajú piesne. Pod úrovňou mora plynú dni a noci v časovej elypse a intimita, ktorú Rosi elegantne odkrýva je prostriedkom nielen na stotožnenie sa s postavami, ale predovšetkým na meditatívnu reflexiu sveta.

Film Moje letisko, môj hrad (The Castle) z roku 2011 spomínanej dvojice Massimo D’Anolfi a Martina Parenti vznikal na milánskom letisku a filmári skúmali každodennosť zamestnancov bezpečnostných zložiek. Materiál zbierali rok a pod bežnými úkonmi policajtov, ktorí každodenne odhaľujú malých i väčších zločincov – utečencov či pašerákov – sa zračí metafora fungovania “západnej spoločnosti strachu”.

Talianska rodina

Manu Gerosa debutoval na poli dlhomentrážneho filmu dokumentom Medzi sestrami (Between Sisters) v roku 2016 a na pozadí vzťahu dvoch sestier Ornelly a Teresy definuje význam slova rodina. Staré panie sa o seba celý život navzájom starajú a Gerosa ich zastihne práve v momente, keď Terese začína pomaly dosluhovať pamäť. Strata schopnosti reminiscencie oslabuje pocit stotožnenia sa samého so sebou, so svetom, ktorý formoval nielen Teresinu identitu, ale aj vnútorný priestor jej sestry. Teresa sa rozhodne pred Ornellou odtajiť jednu zásadnú udalosť z detstva. Prostredníkom medzi sestrami a divákom je Ornellyn syn a filmár sleduje rodinnú situáciu skrz jeho optiku a zmäkčuje ju láskavým humorom.

Anna Marziano sa v dokumentárnom traktáte Beyond the One zamýšľa nad individuálnym prežívaním partnerských vzťahov či lásky a skúma afekt jednotlivca vo vzťahu k tradíciám a konvenčným sociálnym rámcom. Respondenti z celého sveta odhaľujú pred kamerou svoje prežívanie mileneckej intimity, nehy, ale i násilia, ktoré v nich hľadanie strednej cesty a podriaďovanie sa kompromisom podnecujú. Anna Marziano sa pýta, či môže láska prežiť podriadením sa ideológii, keď sa vzdá svojej živelnosti, afektu a splynie s komformizmom.

Výber ostatných filmov v kurátorskom bloku prináša rovnako naliehavé témy a silné príbehy ako vzorka spomínaných diel a ja vás týmto pozývam do virtuálneho kina na kvalitný taliansky dokument.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #film #online