Fest Anča bude, ale až na konci augusta

Medzinárodný festival animácie Fest Anča, ktorého trinásty ročník sa mal konať tradične v kultúrnom centre Stanica Žilina-Záriečie a v Novej Synagóge v Žiline v dňoch 2. až 5. júla, organizátori pre momentálnu situáciu spojenú so šírením koronavírusu presúvajú na koniec leta.

09.04.2020 14:30
fest anca Juraj Starovecky-1024x682 Foto:
Medzinárodný festival animovaného filmu Fest Anča v júli nebude, no obľúbené podujatie má nový termín.
debata

Nový termín konania podujatia stanovili na 27. až 30. august.„U­vedomujeme si vážnosť situácie a pozorne sledujeme aktuálne prognózy. Tie naznačujú, že na júl 2020 s veľkou pravdepodobnosťou nebudeme schopní zodpovedne zabezpečiť viacero dôležitých každoročných súčastí Fest Anče, a to prítomnosť špeciálnych programových hostí a zahraničných animátorov, ktorých filmy sa dostanú do festivalového oficiálneho výberu, ani iných hostí. Nedokážeme ani zabezpečiť, že sa budete môcť zúčastniť vy – naši návštevníci. Nevieme si predstaviť Fest Anču bez týchto prísad,” uviedli organizátori podujatia vo svojom stanovisku.

„Vnímame to tak, že v tejto chvíli je z našej strany potrebné najmä byť zodpovední a realistickí. Festival pripravujeme celý rok a nie je ľahké meniť termín, momentálne je však dôležitejšie zdravie nás všetkých. Na príprave festivalu pracujeme naďalej a veríme, že sa stretneme s našimi návštevníkmi, hosťami, partnermi a kamarátmi v Žiline v novom termíne na konci augusta,” povedala riaditeľka festivalu Ivana Sujová.

„Už dnes je jasné, že keď hrozba pominie, diváci budú po podujatiach hladní a kultúra a umelci budú potrebovať všetkých svojich priaznivcov a partnerov ešte viac ako predtým,” dodala.

Na webstránke festivalu pritom podľa nej prinášajú potenciálnym návštevníkom a návštevníčkam odpovede na niekoľko otázok, ktoré im môžu v aktuálnej situácii pomôcť lepšie upraviť svoje plány a pripraviť sa na radostné popandemické stretnutie v novom termíne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #animovaný film #Fest Anča