Film Neviditeľný sa dobre pozerá

Sci-fi horor Neviditeľný (réžia Leigh Whannell) sa začína akčne – žena uteká od muža, opúšťa dom, kde ju týral. Nie je to veľmi originálna expozícia, ale zaujme. Zvláštny je totiž už dom, ktorý manželka opúšťa.

16.04.2020 09:00
1 3jpw Sf D57BTS0m Xc7ww3ZA Foto:
Neviditeľný je sci-fi horor režiséra Leigha Whannella.
debata

Osamelé luxusné sídlo na brehu mora naznačuje, že tam nebýva hocikto, že ten tyran asi nebude obyčajný hulvát. Postupne sa divák dozvedá, o koho ide. Je to významný vedec, ktorý pracuje na mimoriadnom projekte. Vie, ako urobiť človeka neviditeľným, skúša to na sebe aj na iných. Tento námet je vo svete hororov veľmi obľúbený a rôzne sa obmieňa.

Oproti iným neviditeľným, ktorí sa už vo filmoch ako hlavné postavy vyskytli, je tento veľmi viditeľne prítomný v deji. Divák sa o ňom dozvedá cez bizarný príbeh, tuší ho v tajomnej atmosfére, ale filmári ho aj nechávajú konať. Ťahá za vlasy svoju obeť, zápasí s kadekým, strieľa, vystrája, stráca sa, straší viditeľných.

Dej sa veľmi nerozvíja, ale stačí to. Podstata je v duševnom svete Cecilie, manželky, ktorá unikla a takmer zošalela. Nenašla pokoj, manžela stále cíti v pätách. A nielen to – sleduje aj jeho strašné skutky. Aspoň ona je presvedčená, že to môže stvárať len on. Nikto jej, samozrejme, neverí. Cecilie (Elisabeth Mossová) však svojho mužíčka pozná: či už je viditeľný, či neviditeľný, jeho ťahy sú jej jasné. A do hry vstúpi ešte ďalšia postava – vedcov brat, ktorý tiež nie je žiadna čistá duša. Situáciu pritvrdzuje, komplikuje, zahmlieva.

Elisabeth Mossová vo filme Neviditeľný Foto: Universal pictures
ca-times.brightspotcdn.com Elisabeth Mossová vo filme Neviditeľný

Kto je teda vlastne kto? A kto v tom kostýme Neviditeľného vraždí? Mimochodom, kostým! Ako to, že ho Neviditeľný vôbec má? A dokonca vydarený. Tvorcovia filmu naznačili fyzično éterickej postavy v niektorých scénach aj rukolapne. Načrtli objem tela zvláštnym výtvarným spôsobom, a to v pôsobivých fragmentoch (niekedy je ako škrupinka). V iných filmoch obyčajne riešia neviditeľnosť plášťom alebo dotyčného protagonistu vôbec nevidno. Vo filme Neviditeľný je teda na čo pozerať, stvárnili aj samu neviditeľnosť, Neviditeľný chvíľami dobre vyzerá.

Podozriví sú viacerí, záhadné udalosti sa množia. Zneužívaná a vyplašená manželka zostane ešte viac šokovaná po zistení, že je tehotná! Však už je aj vdova a predtým brala antikoncepciu, čo sa teda deje? No v súboji s Neviditeľným sa môže stať všetko.

Príbeh sa ďalej zamotáva, pre niekoho príliš, ale kto má rád napínavé zamotávanie s bezradnými a zúfalými tvárami štvancov, užije si. Herecké výkony sú výborné a celkové prostredie filmu tiež fascinuje. Dej sa totiž vracia do exotického príbytku vedca na brehu mora, kde je všetko supermoderné, do jeho pracovne, ktorá pripomína výstavnú sieň, a potom aj do jedálne. Dráma sa napĺňa. Je to horor.

Až do poslednej chvíle divák háda, kto sa skrýva pod rúškom neviditeľnosti. Kto to vyvádza a ničí v stave bez tela? Adeptov je viac. A tvorcom ku cti slúži, že sa im podarila neočakávaná pointa. Ešte chvíľu po vyvrcholení súboja s Neviditeľným bude divák lapať po dychu: Kto to teda bol? No to je prekvapenie!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #Elisabeth Moss #Neviditeľný