Rúška nosíme už mesiac. Pripomenie nám to poézia

Básne Michala Habaja zo zbierky Caput mortuum vyjadrujú pocity okolo koronakrízy. Verše pre rozhlas a televíziu nakrúcali v prázdnom interiéri, ktorý donedávna býval plný ľudí, aj v sanitke v tuneli. Zaznejú v sobotu o 12.00.

25.04.2020 09:00
debata

Mesiac od zavedenia povinnosti nosiť rúška, ktoré sa v čase pandémie stali aj akýmsi spájajúcim prvkom pre obyvateľov Slovenska, uplynie v sobotu 25. apríla. V tomto dátume o 12.00 h uvedie RTVS po prvý raz Chvíľku poézie naraz v premiére na televíznej Dvojke a Rádiu Devín. Tvorcovia v nej zobrazili pocity z diania okolo koronakrízy.

Mimoriadnu situáciu realisticky vystihujú básne Michala Habaja Vyslobodenie a Zasvätenie zo zbierky Caput mortuum, ktoré písal v rokoch 2011 až 2014. „Istým spôsobom deštruktívne verše prepletené nádejou vytvárajú atmosféru, ktorú sme chceli docieliť, a pomáhajú formovať odkaz o znovuobjavení ľudskosti hoc aj v rozpadnutom svete,“ vysvetlila dramaturgička RTVS Veronika Gregušová.

Autorova poetika obrazov sa páčila tiež režisérovi Jurajovi Johanidesovi: „Tie básne sa chtiac-nechtiac stali skutočne aktuálnymi a niektorí spolupracovníci sa ma počas natáčania pýtali, či Michal Habaj priletel z inej planéty, keďže jeho verše a pocit z nich sú aktuálne v súčasnej situácii aj keď ich napísal pred niekoľkými rokmi.“

Básne zaznejú v interpretácii herca Ivana Martinku. Tvorcovia natáčali v zaujímavých prostrediach. Napríklad v prázdnom interiéri, v ktorom sa za bieleho dňa ešte nikdy nenakrúcalo, pretože pred zavedením bezpečnostných opatrení býval plný ľudí. Ivan Martinka tiež recituje počas jazdy sanitkou v tuneli.

„Prednášané verše umocňuje hudba nedávno zosnulého poľského skladateľa Krzysztofa Pendereckého, ktorého pamiatke je najnovšia Chvíľka poézie taktiež venovaná,“ uzavrela Erika Rusnáková, hovorkyňa RTVS.

debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #koronavírus