Počas koronakrízy bodoval Zlatý fond rozhlasovej tvorby aj televízny archív

Počas koronakrízy množstvo divákov a poslucháčov vyhľadávalo kvalitné programy, ktoré pripravujú televízne a rozhlasové programové služby RTVS, aj na online. Rozhlasový Archív Extra, klasický rozhlasový archív a televízny archív na webe rtvs.sk zaznamenal od marca výrazný nárast sledovanosti.

11.05.2020 10:00
Boris Šima Websterovci Foto:
Medzi obľúbené programy pre deti patria aj televízni Websterovci.
debata

V marci mal Archív Extra 65 000 zobrazení a v apríli viac ako 45.000 zobrazení. „Je to virtuálny Zlatý fond rozhlasovej tvorby RTVS, prostredníctvom ktorého sa môžu poslucháči vzdelávať, zabaviť a deti rozvíjať predstavivosť a hodnotovú stránku života,“ poznamenal intendant Rádia Devín Peter Janků. V archívnej sekcii Čítaní na pokračovanie sú spracované zaujímavé tituly domácej i zahraničnej literatúry. Sondu do života na rôznorodé témy ponúkajú v kvalitnom publicistickom spracovaní fíčre.

„Kráľovský rozhlasový žáner patrí medzi dominanty vysielania Rádia Devín a všetky rozhlasové hry z produkcie štúdií v Košiciach, Banskej Bystrici a Literárno-dramatického odboru v Bratislave sa po premiérach ocitnú aj v Archíve Extra,“ pripomenul Peter Janků. Podobne tam poslucháči nájdu obľúbený seriál Rádia Regina Život s vôňou vanilky.

Predchádzajúce mesiace sa tiež zvýšil záujem o klasický rozhlasový archív. V marci a apríli vzrástol oproti rovnakému obdobiu v roku 2019 o takmer 65 percent. RTVS zaznamenala za predmetné dva mesiace najvyšší počet zobrazení stránky od začiatku merania v roku 2013.

Vyšší záujem užívateľov registruje i televízny archív na webe rtvs.sk. Najsledovanejším programom v marci a apríli bol pôvodný dramatický seriál RTVS Hniezdo, ktorý mal v marci takmer 305.000 zobrazení. V apríli to bolo okolo 129.000 zobrazení. „Celkovo sme v marci zaznamenali viac ako 1,6 milióna zobrazení, čo predstavuje druhý najvyšší počet zobrazení stránky archívu od začiatku merania,“ priblížil šéf Sekcie nových médií Dušan Jančovič.

RTVS na webe rtvs.sk/rozpravky zverejnila pre najmenších obľúbené animované večerníčkové seriály. Deti si tak môžu online pozrieť všetky odvysielané diely Mimi a Líza, Drobci, Websterovci a Tresky plesky. „Uvedomujeme si zväčšujúci sa záujem divákov o sledovanie nášho programu prostredníctvom internetu, a preto sprístupňuje všetok obsah, ktorého práva nám to umožňujú a v budúcnosti chceme v tomto trende ešte intenzívnejšie pokračovať,“ avizoval Dušan Jančovič.

Diváci a poslucháči vyhľadávajú vo väčšej miere aj podcasty, ktoré postupne pribúdajú. V súčasnosti nájdu záujemcovia na platformách Google podcast, Apple Podcasts a Spotify už 45 podcastov. Ide predovšetkým o rozhlasové relácie, ktoré pripravujú a vysielajú Rádio Slovensko, Rádio Regina, Rádio_FM, Rádio Devín a Rádio Slovakia International. Medzi najsťahovanejšie patria diskusná relácia Z prvej ruky, talkshow Nočná pyramída, Sobotné dialógy a Spojky, v ktorých vedie zábavné rozhovory s atraktívnymi hosťami moderátorka Adela Vinczeová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #koronavírus #online kultúra