Pozrite si najlepšie dokumenty zo strednej a východnej Európy

Výber tých najlepších dokumentov zo strednej a východnej Európy za posledné tri roky môžu vidieť aj diváci na Slovensku vďaka medzinárodnému projektu KineDok 2020. Prehliadku jedenástich filmov otvoril skutočný príbeh z bývalej Juhoslávie Srbenka, ktorý je už teraz dostupný na stránkach KineDok, KineDok SK a Filmtopia v slovenčine. Súkromné pozretie každého filmu stojí 2,50 €.

12.05.2020 15:02
film Srbenka Foto:
Plagát k filmu chorvátskeho režiséra Nebojšu Slijepčevića Srbenka.
debata

Srbenka je silný príbeh v réžii Chorváta Nebojšu Slijepčevića, ktorý vychádza zo skutočných, no časom premlčaných udalostí v bývalej Juhoslávii. V zime 1991 počas vojny zabili dvanásťročné srbské dievča Aleksandru Zec. Páchatelia boli verejnosti známi, no neboli nikdy za svoj čin odsúdení. O štvrťstoročie neskôr divadelníci skúšajú inscenáciu, v ktorej sa odráža premlčaný prípad Aleksandry Zec. Na povrch vyrážajú skryté traumy a divadelné skúšky sa menia na kolektívnu psychoterapiu.

Slovensko zastupujú dva dokumenty – Skutok sa stal (Barbora Berezňáková) a Švédi z osady (Katarína Farkašová). Diváci uvidia tiež dva české dokumenty Celkom nový svet (Greta Stocklassa) o obyvateľoch švédskeho banského mesta Kiruna, ktorých vláda pre zachovanie priemyslu presťahovala o tri kilometre ďalej, a Central Bus station (Tomáš Elšík) o jednej z najväčších a zároveň najžalostnejších staníc na svete. Chorvátsko reprezentuje okrem Srbenky aj portrét bývalého priemyselného mesta vykreslený z perspektívy rieky tečúcej cez jeho centrum, nazvaný Na vode (rež. Goran Dević). Rumunský film Učiteľ (Alex Brendea) je príbehom Dona Quijota z Transylvánie, ktorý chce prinavrátiť žiakom radosť zo vzdelania a zmeniť tak ich život.

Ľahké lekcie (rež. Dorottya Zurbó) sú príbehom somálskeho dievčaťa, ktoré samo utieklo do Európy, aby sa nemuselo vydať. Namiesto detskej nevesty je dnes chovankyňou detského domova v Maďarsku. Ďalšia maďarská snímka Ghetto Balboa (Arpad Bogdan) je z prostredia neslávne známeho budapeštianskeho ghetta, kde bývalý mafián trénuje s chudobnými deťmi box. Bulharsko vo výbere zastupuje koprodukčný film o mladej žene V a jej čarovný život (Tonislav Hristovrem Fínsko/Dánsko/Bul­harsko) a Palác pre ľudí (Boris Missirkov a Georgi Bogdanov, Bulharsko/Nemec­ko/Rumunsko), rozprávka o architektonických monštrách.

V čase koronakrízy si už viacerí privykli na alternatívny spôsob distribúcie filmov, hoci KineDok funguje už od roku 2014 ako platforma pre priaznivcov a tvorcov kreatívnej dokumentaristiky. Teraz prináša najlepší výber jedenástich dokumentov. Organizátori zverejnia dokumenty v siedmich jazykoch všetkých krajín, ktoré sú zapojené do projektu. Približne o dva týždne, vo štvrtok 28. mája o 19.30 hodine bude nasledovať on-line diskusia s režisérom prostredníctvom ZOOM, do ktorej sa môžu zapojiť aj diváci.

Všetky filmy z tohtoročnej prehliadky KineDok sa budú sprístupňovať postupne počas roka na stránkach KineDok, KineDok SK a Filmtopia a ku všetkým nasadeným filmom bude nasledovať diskusia.

"Snažíme sa vybrať filmy tak, aby kolekcia bola čo najfarebnejšia a uspokojila tak rôznorodosť našich 200 projekčných miest v šiestich európskych krajinách. Čo filmy spája, je to, že vždy ide o kvalitnú európsku kinematografiu preverenú tými najprestížnejšími festivalmi. Snažíme sa osloviť publikum a tvorcov viac on-line. Každý mesiac na kinedok.net premiérujeme nový titul a na konci mesiaca usporiadame virtuálnu diskusiu divákov s režisérom filmu,“ povedal hlavný koordinátor Bohdan Bláhovec z Inštitútu dokumentárneho filmu v Prahe, ktorý medzinárodný projekt organizuje. Koordinátorom a organizátorom KineDoku na Slovensku je spoločnosť Filmtopia.

KineDok je medzinárodnou komunitou a jedinečnou platformou pre filmové kluby a spôsob alternatívnej distribúcie, spájajúci priaznivcov a tvorcov kreatívnej dokumentaristiky, fungujúci od roku 2014 a neustále sa rozrastajúci o nové krajiny a projekčné miesta. Výber kreatívnych dokumentárnych filmov, ktoré zaznamenali úspech na filmových festivaloch, zaručuje kvalitu organizovanej kultúrnej udalosti. KineDok pomáha iniciovať medzinárodnú výmenu audiovizuálnych di­el.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #dokument #Filmtopia