Zomrel francúzsky herec Michel Piccoli

Vo veku 94 rokov zomrel francúzsky herec Michel Piccoli. S odvolaním sa na oznámenie jeho rodiny o tom informovala v pondelok agentúra AFP.

18.05.2020 13:49 , aktualizované: 14:13
debata (1)

Ako uviedol Piccoliho priateľ a bývalý riaditeľ medzinárodného filmového festivalu v Cannes Gilles Jacob, herec zomrel na mŕtvicu. Zosnul v rodinnom kruhu, nablízku mu bola jeho manželka Ludivine Clercová, dodal Jacob.

Piccoli bol považovaný za jedného z najvšestran­nejších francúzskych hercov svojich čias a umeleckú legendu. Piccoli bol hercom, producentom aj režisérom. Objavil sa v rôznych rolách, od zvodcu cez kriminálnika až po pápeža, vo viac ako 170 filmoch.

Začínal v divadle, na ktorého dosky sa začiatkom 80. rokov po prestávke vrátil. Pri filmových postavách dlho zastával len epizódne úlohy, čo sa zmenilo po tom, čo dostal rolu v dráme podľa románu Alberta Moraviu nazvanom Pohŕdanie v réžii Jeana-Luca Godarda z roku 1963.

Preslávil sa najmä filmami režiséra Luisa Buňuela. Z ich dlhoročného priateľstva a spolupráce vzišiel rad rolí (Denník komornej, Mliečna dráha či Nenápadný pôvab buržoázie). Piccoli sa blysol aj vo filmoch ďalších režisérov – Clauda Sauteta, Clauda Chabrola alebo Louisa Malla.

Od leta do jesene 1989 sa herec zdržiaval v Československu pri príležitosti natáčania melodrámy Marta a ja režiséra českého pôvodu Jiřího Weissa – dramatického a tragického príbehu vzťahu a lásky sudetskej Nemky a Žida na pozadí nacizmu za druhej svetovej vojny.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Michel Piccoli