Dokumentom ku kultúrnej imunite

V pondelok odštartoval na streamovacej platforme Dafilms celoročný vzdelávací projekt, ktorého aktuálnym vlajkovým filmom je autorský dokument Barbory Berezňákovej Skutok sa stal. Kvôli protipandemickým opatreniam prebieha v on-line priestore, no organizátori sa vrátia s filmom na stredné školy na jeseň.

20.05.2020 11:00
Skutok sa stal Foto:
Študentom je ponúknutá skrátená televízna verzia filmu Skutok sa stal a on-line vedomostný kvíz.
debata

„Dokument na kolesách sa dokázal počas štyroch rokov pretransformovať zo spontánnej študentskej iniciatívy do podoby jedného z najetablova­nejších projektov svojho druhu na Slovensku s metodickým zázemím a širokou databázou partnerských škôl," približuje Matej Sotník, jeden zo zakladateľov Dokumentu na kolesách.

Filmom k mysleniu

„Hlavným cieľom Dokumentu na kolesách je predstaviť dokumentárny film ako atraktívny nástroj na rozvoj kritického myslenia,“ hovorí Matej Sotník. Dokumentárne filmy podľa neho provokujú nové poznanie, ktoré prispieva k formovaniu kultúrnej imunity spoločnosti. A tú je dôležité budovať najmä u mladej generácie postmileniálov. Stredoškoláci už mohli vidieť napríklad dokument Mečiar, ktorý je reflexiou vlastnej skúsenosti a prežitia nedávnych 90. rokov mladou filmárkou. Tereza Nvotová vyskladala mozaiku politického diania na Slovensku, s presahom do toho súčasného, zrozumiteľne a adresovala ho práve prvolovoličom.

Skutok sa stal má tematicky podobné zázemie, Barbora Berezňáková vychádza z kauzy zavraždenia policajta Róberta Remiáša v 90. rokoch. Berezňákovej prístup k téme je osobný, nejde o zhrňujúci či výkladový spôsob vyrovnávania sa s trpkou skutočnosťou, ktorá zostala premlčaná. Skutok sa stal je portrétom Oskara Fegyveresa, priateľa Róberta Remiáša a svedka nepotrestaného zločinu vraždy. Fegyveres v konfrontácii s autorkinými otázkami otvorene a fragmentárne reflektuje udalosti a ich následky.

"Skutok sa stal je dobrým príkladom rôznorodosti dokumentárnych postupov a zároveň veľmi osobného, neschematického prístupu k všeobecne známej téme. Debut Barbory Berezňákovej vonkoncom nie je didaktický, preto si žiada ďalšie osvetlenie kontextov, ktoré otvára,” hovorí Matej Sotník.

Vidieť s porozumením

Študentom je ponúknutá skrátená televízna verzia filmu Skutok sa stal a on-line vedomostný kvíz. „Na jeseň sa však chystáme do škôl, kde film uvedieme s debatami spolu s expertmi a expertkami na problematiky politického vývoja na Slovensku v 90. rokoch,“ ozrejmuje Matej Sotník, ktorý sa venuje aj alternatívnej distribúcii filmov dokumentárnych foriem. Mnoho umelecky náročnejších titulov si vyžaduje práve diskusie či lektorské úvody. Dokumentárne eseje ako Frem Viery Čákanyovej či pripravovaný debut Barbory Sliepkovej Čiary sú diela s výrazným umeleckým gestom a môžu prispieť k scitliveniu diváckej percepcie, zvýšeniu intelektuálnych nárokov a budovaniu spomínanej kultúrnej imunity.

„Oba filmy čaká okrem klasickej kinodistribúcie netradičné uvádzanie v duchu site specific. Nový typ estetického prejavu si vyžaduje nové prístupy k jeho prezentácii,“ uzatvára Matej Sotník. Práve Frem mal uvedenie na festivale Berlinale v rámci sekcie Forum zameranej na inovatívne a netradičné prístupy filmového rozprávania a Dokument na kolesách prispieva aj k tomu, aby sa mladá generácia divákov orientovala v teréne umelecky náročnejšej kinematografie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Oskar Fegyveres #Barbora Berezňáková #Skutok sa stal