Intímny pohľad na hudobný a životný príbeh Mira Žbirku, to je dokument Meky

Mira Žbirku, ktorému hovoria Meky, poznajú vďaka jeho hitom všetci. Jeho skutočný život však pozná len málokto.

31.05.2020 12:00
SR kultúra hudba Miroslav Žbirka 40 rokov na... Foto: ,
Spevák a skladateľ Miroslav Žbirka.
debata

Podobá sa skvelej piesni, má strhujúci príbeh, tempo, emócie aj prekvapenia. Intímny filmový pohľad na hudobný a životný príbeh Mira Žbirku bude mať v novom dokumente Meky slovenskú premiéru 16. júla.

Režisér Šimon Šafránek, držiteľ Českého leva za dokument King Skate, ho s Mekym nakrúcal celý minulý rok v Prahe, Bratislave a Londýne. Kombináciou spevákovej otvorenej spovede, súčasných záberov a unikátneho archívneho materiálu vznikol filmový portrét, ktorý predstavuje populárneho speváka úplne otvorene, úprimne, z tesnej blízkosti a v nečakaných súvislostiach.

„Snažili sme sa urobiť filmový portrét, aký tu ešte nebol. Bez sentimentu a pátosu, skôr s humorom. Svieži a pravdivý. S hlasnou hudbou a hlavne, čo najviac úprimný, emocionálny a ľudský. Sledovali sme ho takmer rok. Pripadá mi, že žije vo svojom vlastnom svete, kde hlavnú úlohu hrá hudba. Stále si pospevuje, pohmkáva. Má svojský a veľmi nákazlivý zmysel pre humor,“ uviedol Šafránek.

„Som rád, že sa podarilo dokončiť dokumentárny film Meky. Dostali sa do neho zaujímavé veci, ľudia, miesta aj piesne. Bolo to náročné, ale režisér Šimon Šafránek mi neúnavne kládol otázky a dostal zo mňa aj to, čo o sebe neviem. Zatiaľ som ho nevidel. Nechal som to všetko na tvorcoch. Už sa teším na to, keď si ho pozriem v kine.“

Film Meky rozpráva o úplnej oddanosti hudbe, o viere vo vlastnú cestu, ktorá bola často iná, než mu všetci odporúčali. O tom, ako sa dajú s eleganciou prekonávať veľké spoločenské revolúcie i životné zvraty. Dramaturgia tohtoročného Medzinárodného filmového festivalu Karlovy Vary ho zaradila medzi šestnásť filmov, ktoré budú festival reprezentovať v 96 kinách v celej Českej republike.

debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Žbirka