Globálny filmový festival štartuje v piatok! Čo všetko ponúkne on-line?

Do projektu s názvom (Sme jeden: Svetový filmový festival) sa zapojilo vyše dvadsať filmových festivalov, z ktorých mnohé museli kvôli pandémii zrušiť svoje tohtoročné ročníky.

29.05.2020 08:05
Cate Blanchett Foto:
Cate Blanchett na premiére snímky Joker v Benátkach - archívna snímka.
debata

Krátkym animovaným filmom Bird Karma v piatok na sieti YouTube začína medzinárodný filmový festival, ktorý zadarmo predstaví viac ako sto celovečerných filmov, dokumentov, krátkometrážnych filmov či debát s tvorcami a umelci. Do projektu s názvom (Sme jeden: Svetový filmový festival) sa zapojilo vyše dvadsať filmových festivalov, z ktorých mnohé museli kvôli pandémii zrušiť svoje tohtoročné ročníky. Je medzi nimi aj Medzinárodný filmový festival Karlove Vary.

Jane Rosenthal, spoluzakladateľka filmového festivalu Tribeca v New Yorku a iniciátorka tohto projektu, uviedla, že cieľom je počas pandémie inšpirovať a spojiť ľudí naprieč hranicami. Podujatie bude zahŕňať celovečerné aj krátke filmy, dokumenty, hudobné filmy, komédie a rozhovory. Kompletný program bude zverejnený neskôr. Z finančných dôvodov i s ohľadom na autorské práva nebudú uvedené najnovšie filmy, ktoré sa mali objaviť na aktuálnom ročníku spomínaných filmových festivalov.

Svetový festival do 7. júna každý deň v určený čas sprístupní niekoľko snímok, filmoví fanúšikovia budú môcť zhliadnuť zadarmo aj niekoľko premiér. Prvýkrát sa predstaví napríklad dokument Iron Hammer o čínskej volejbalistce a trénerke Lang Pching, ktorú prezývali „železné kladivo“. Premiéru bude mať aj dokument o americkom fotografovi Rickym Powellovi. Prvýkrát on-line budú mať diváci možnosť vidieť film Opičí muž (EEB alla Ooo), ktorý vyhral festival v Bombaji.

Debát prenášaných cez youtube do celého sveta sa zúčastnia Francis Ford Coppola, Steven Soderbergh, Pong Čung-ho, Guillermo del Toro, Jane Campion či Claire Denisov. V sprievodnom programe si na svoje prídu aj milovníci hudby.

V rámci bloku Future Frames, ktorý sa sústredí na mladých tvorcov, vybral karlovarský festival štyri krátke filmy. Sú nimi Furiant Ondreja Hudečka (Česko), Všetko dobre dopadne Patricka Vollrath (Nemecko / Rakúsko), nájomníci Kláry Kochanski (Poľsko) a Hrejivá komédia o depresii, šialenstve a nesplnených snoch Michal Ďuriš (Slovensko). Medzinárodnému publiku sa predstaví aj relácia Mareka Ebena Na plavárni.

Finančné prostriedky, ktoré sa podarí vyzbierať prostredníctvom tejto akcie, sa venujú fondom Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) určeným na boj s koronavírusom.

debata chyba
Viac na túto tému: #Globálny filmový festival