Globálny filmový festival uvedie aj slovenský študentský film

Na desaťdňovom We Are One: A Global Film Festivale uvedú 6. júna o 19:15 nášho času i slovenskú študentskú snímku Hrejivá komédia o depresii, šialenstve a nesplnených snoch režiséra Michala Ďuriša.

01.06.2020 07:45
debata (1)

Film absolventa Filmovej a televíznej fakulty Vysokej školy múzických umení (FTF VŠMU) rozpráva príbeh rodiny v polčase rozpadu. Jej členovia – matka, otec a dvaja dospievajúci chlapci – sa tak dobre poznajú, že sa ich vzájomná náklonnosť rozvíja skôr v utláčajúcom vzťahu. Všetci majú svoje sny, no možno nie je tou najdôležitejšou skutočnosťou, či sa im splnia – niekedy, naopak, stačí, aby ich ostatní považovali len za rovnako hodnotné, ako tie svoje.

Snímka, ktorou Ďuriš ukončil v roku 2017 štúdium filmovej réžie, sa objaví vo výbere Future Frames Medzinárodného filmového festivalu Karlovy Vary, ktorý predstaví talentovaných tvorcov a tvorkyne s ich krátkymi absolventskými filmami. „Je krásne vidieť, že študentský film môže mať aj dlhšiu expiráciu ako jednu festivalovú sezónu. Dúfam, že to povzbudí ostatných tvorcov, hlavne zo školy. Za posledné roky na nej výrazne stúpol počet festivalových filmov a vyhranených, hotových autorov. A nielen šikovných tvorcov, ale aj dobrých ľudí. Je pre mňa cťou byť s nimi súčasťou jednej kultúrnej generácie,“ vyznal sa Ďuriš.

Okrem jeho snímky festival na YouTube uvedie ďalších vyše sto filmov, rozhovorov, hudobných vystúpení a ďalších formátov. Na organizácii podujatia sa podieľa 21 svetových filmových festivalov vrátane festivalu v Berlíne, Cannes či Benátkach. Jednotlivé filmy si záujemcovia a záujemkyne budú môcť pozrieť na YouTube do konca podujatia celkom zadarmo, dobrovoľným príspevkom však môžu podporiť viacero charitatívnych organizácií.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Michal Ďuriš