Filmy z Cannes či Toronta sú v kine na Youtube

Dvadsaťjeden svetových festivalov v jednom youtube „balíčku“ od Cannes, cez Benátky, New York, Sundance, Tribecu až po Sarajevo či Karlove Vary, sa vo veľmi krátkom čase zmobilizovalo a adaptovalo na celosvetové protipandemické opatrenia.

04.06.2020 13:00
full Air-Conditioner 2-1920x1080 Foto:
Hudobná dráma Air Conditioner má na youtube svetovú premiéru 6. júna.
debata

Výsledkom je „núdzový“ festival s názvom We Are One Global Festival a prebieha do 7. júna na Youtube. Vstup do virtuálneho kina je zadarmo, no diváci majú možnosť prispieť rôznym organizáciám ako WHO, Unicef či Lekári bez hraníc.

Dramaturgovia skrytí za identitou konkrétnych festivalov zosnovali príťažlivý, žánrovo i druhovo koherentný program, v ponuke sú aj diskusné panely či masterclassy, ktoré ťažia zo svetovo známych osobností a majú potenciál zaujať široké publikum nielen cinefilov. Berlínsky festival tak napríklad v piatok 5. júna sprostredkuje dialóg o transformovaní filmového umenia medzi tvorcami Ang Leenom a Hirokazu Kore-edom, deväťkrát nominovanými na Oscary.

Pre pandémiu boli zrušené či odložené mnohé významné filmové udalosti vrátane festivalu v Cannes, ktorý je jednou z tých súťažných prehliadok, ktoré udávajú kinematografické trendy aktuálneho roka. Mnoho režisérov skúša šťastie a pasuje premiérovanie svojich filmov práve na áčkové festivaly, ale zatiaľ čo sa tak bude môcť bez obmedzení diať, mohol by postačiť aj výber z uplynulých ročníkov.

Kraťas nie je jednohubka

Newyorský festival zostavil blok krátkych filmov s názvom Film ako subverzívne umenie a keďže v našich zemepisných šírkach je distribúcia krátkych filmov skôr raritou, odporúčam zahryznúť sa do osmičky nekonvenčných kraťasov z celého sveta. V programe karlovarského festivalu figuruje aj slovenský študentský film Hrejivá komédia o depresii, šialenstve a nesplnených snoch. Absolvent réžie Michal Ďuriš vykreslil rodinnú lásku silných individualistov, ktorí sú si súdení, aj napriek tomu, že by možno pred neznesiteľným gravitačným poľom rodiny občas radšej utiekli. O mladíckej nerozvážnosti a nešťastnej láske je kraťas Furiant. Je hrdinom posledný romantik či prvý dramatik? Špekulovať o tom nabáda komédia z roku 2015 mladej českej filmárskej krvi, režiséra Ondřeja Hudečka.

Je to len krízové riešenie

"Nepozeráme sa na to ako na budúcnosť filmových festivalov,“ prízvukoval Robert Kyncel, šéf Youtube, ktorý v rozhovore pre Variety priznal, že nápad patrí Jane Rosenthalovej zo spoločnosti Tribeca Enterprises. Tá oslovila festival Tribeca a postupne sa portfólio rozrástlo o takmer všetky významné svetové filmové festivaly.

V sobotu má svetovú Youtube premiéru hudobná dráma o symfónii mesta Air Conditioner z festivalu Rotterdam, kde konvencie či „klasiky žánrov“ nemajú svoje miesto. Autorom filmu je umelecký kolektív Geraçao 80 a synopsa filmu sľubuje surreálnu cestu naprieč ulicami Luandy – hlavného mesta Angoly – v sprievode jazzu a rapu. Festival prebieha do nedele a bola by škoda nevidieť aspoň jeden, hoci len krátky film.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #film #Cannes #YouTube #Berlinale