Fínov zaujala fantasknosť v slovenských filmoch zo 60. rokov

Fínsky filmový festival, za ktorým stoja aj obľúbení bratia Kaurismäkiovci, Aki (Svetlá v súmraku, Juha) a Mika, má jasno v tom, čo je v slovenskej kinematografii nesmrteľné.

07.06.2020 10:00
Slavnost v botanickej zahrade 002 Foto:
Slávnosť v botanickej záhrade Ela Havettu je jedným z najkrajších slovenských filmov vôbec.
debata (1)

Do programu festivalu s poetickým názvom Midnight sun, ktorý sa presúva do on-line priestoru, vybrali snímky Zmluva s diablom (1967) Jozefa Zachara, Sladký čas Kalimagdory (1968) Leopolda Laholu, Vtáčkovia, siroty a blázni (1969) Juraja Jakubiska a Slávnosť v botanickej záhrade (1969) Ela Havettu. Za ich výberom stojí rešpektovaný filmový historik a kurátor Olaf Moller, ktorý kolekciu osvetlí on-line masterclassom.

„Spoločným motívom tohto filmového výberu je hravé zaujatie fantastikou,“ priblížil Moller koncepciu. "Začína sa pri pop-gotickej erotike v Zmluve s diablom, prechádza cez takmer rozprávkovú kritiku konzumerizmu v Sladkom čase Kalimagdory, pokračuje subverzívnym poňatím bukoliku Slávnosť v botanickej záhrade a končí postapokalyptickou bájkou Vtáčkovia, siroty a blázni,“ hovorí o výbere filmov kurátor. Víly a diabli v nich podľa jeho interpretácie zápasia o dušu človeka, zatiaľ čo „v srdci Európy jedna malá krajina bojuje za svoje právo vydať sa na vlastnú cestu históriou. V týchto filmoch je všetko – nádeje aj ich zmarenie. A ešte oveľa viac – mágia, kúzla, radovánky. Stelesňujú kinematografiu radosti, nech už sú veci akokoľvek temné,“ uzatvára Moller. Festival Midnight sun sa začína v stredu a potrvá do 14. júna.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #festival #Vtáčkovia siroty a blázni #Elo Havetta