Premiéra dokumentu SÓLO vyvrcholí diskusiou na tému Hranica medzi genialitou a šialenstvom v hudbe

Lyrický dokument SÓLO, ktorý originálne zachytáva životný príbeh klavírneho virtuóza, vstupuje do slovenských kín. Film zaujal na prestížnych festivaloch, okrem iných v Cannes a Jihlave.

10.06.2020 07:00
solo-poster-A1-sk Foto:
Lyrický dokument SÓLO zachytáva životný príbeh klavírneho virtuóza.
debata

SÓLO je lyrický dokument o samote a návrate do života. Rozpráva výnimočný a zároveň univerzálny príbeh o posadnutosti tvorbou a dokonalosťou. Martin P. je mladý argentínsky klavírny virtuóz a skladateľ, ktorý posledné štyri roky prežil v ústave pre duševne chorých El Borda v Buenos Aires, najväčšom psychiatrickom zariadení v latinskej Amerike. Detský hudobný génius a najsľubnejší talent svojej generácie se pokúša nájsť spôsob, ako prekonať svoje psychiatrické ochorenie a vrátiť sa do života vonku, za múry sanatória i na koncertné pódiá, zatiaľ čo pracuje na novej skladbe. Film má na svojom konte uvedenie na festivale v Cannes, viacero nominácií i ocenení, okrem iného sa stal najlepším českým dokumentárnym filmom na Medzinárodnom festivale dokumentárnych filmov Jihlava.

Artemio Benki, francúzsky režisér pôsobiaci v Prahe, sa jeho slovenského uvedenia žiaľ nedožil. Zomrel 15. apríla tohto roku vo veku 53 rokov. „Keď Martina P. sledujete pri hre na klavír, vyzerá to, akoby sa miloval s hudbou. To, akým spôsobom sa dotýka klaviatúry, je veľmi zmyselné a citlivé. Chcel som zachytiť jeho vzťah k hudbe, ale rovnako aj traumy, ktoré mu spôsobovala. Najprv som ho ale potreboval lepšie spoznať, pričom vtedy som ani netušil, či sa mu podarí dostať sa z nemocnice, aj keď on po tom veľmi túžil,“ povedal o svojom filme – prvom hranom celovečernom a poslednom vôbec – Artemio Benki. Snímkou nechcel nakrútiť senzáciu, staval na emóciách. Aj keď vedel, že to je tá náročnejšia, zraniteľnejšia cesta. „Tento dokument si žiada citlivého diváka, iba ten sa môže napojiť na Martinov svet," povedal.

Slovenskú premiéru 11. júna obohatí diskusia na tému Hranica medzi genialitou a šialenstvom v hudbe – bezprostredne po projekcii so začiatkom o 19.00 hod. v A4 – priestore súčasnej kultúry v Bratislave. Súpis premietaní sa denne aktualizuje na stránke distribučnej spoločnosti Filmtopia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #premiéra #Solo #klavír #Filmtopia #Artemio Benki