Hitchcockov horor Psycho má 60 rokov!

Britsko-americký režisér Alfred Hitchcock počas svojej vyše 60-ročnej kariéry, ktorá obsiahla éru od nemých filmov cez vynález hovorených filmov až po farebné filmy, režíroval vyše 50 snímok. Jeho filmy silne čerpajú zo strachu a fantázie.

16.06.2020 09:00
debata

Asi najznámejším filmom je horor Psycho, ktorý mal premiéru pred 60 rokmi, 16. júna 1960, v New Yorku. Pochmúrna snímka s podmanivou hudbou vznikla podľa románu Roberta Blocha. Film Psycho mal tri pokračovania, pričom tretie režíroval predstaviteľ hlavnej roly Anthony Perkins. Štvrté sa odohráva ešte pred pôvodným príbehom, kde síce Perkins opäť hrá, avšak rolu Normana Batesa v mladosti predstavuje iný herec. Perkins zomrel počas príprav piateho dielu na AIDS. Hitchock bol viackrát nominovaný na viaceré ceny, vrátane Oscara za réžiu Psycha, ale nikdy cenu akadémie nedostal.

Hitchcocka označujú za majstra filmovej hrôzy a kráľa hororu. Film Psycho hovorí o mladej žene Marion v podaní Janet Leighovej, ktorá odcudzila zamestnávateľovi väčšiu čiastku peňazí a utečie s nimi z mesta. Na úteku za milencom sa na noc zastaví v moteli. Na izbách síce poznať, že tam nebýva príliš veľa hostí, ale majiteľ, Norman Bates, ktorého si zahral Anthony Perkins, pôsobí ako celkom dobrý človek, hoci sa zdá trocha zvláštny. Potom sa ale Marion dozvedá, že spolu s Normanom žije v dome týčiacom sa vo svahu za motelom i jeho matka.

Marion vzápätí majiteľ motela ubodá v kúpeľni a zmiznuté dievča začne hľadať jej sestra Lila a milenec Sam, ktorí si na túto úlohu najmú súkromného detektíva. Ten nájde stopu Marion v moteli a vzápätí je tiež zavraždený. Súčasne Lila a Sam zistia, že matka majiteľa motela je už mnoho rokov mŕtva a divák je nakoniec šokovaný duševnou poruchou Normana Batesa. Scény, keď Bates ubodal ženu v kúpeľni aleboo uchovával mumifikovanú mŕtvolu svojej matky v dome, sa stali legendou.
Záber z 15. mája 1972: Režisér Alfred Hitchcock... Foto: SITA/AP
Cannes, retrospektíva, Alfred Hitchcock, 1972 Záber z 15. mája 1972: Režisér Alfred Hitchcock na bicykli v Cannes.
Hitchcock bol mnohokrát nominovaný na rad prestížnych ocenení. Získal dva Zlaté glóbusy, osem Laurel Awards a dostal päť ocenění za celoživotné dielo. Päťkrát sa ocitol v nomináci na Oscara za najlepšiu réžiu (jedna z nich bola za Psycho), nikdy však cenu akadémie nedostal. Leighovej rola Marion vyniesla Zlatý glóbus a nomináciu na Oscara v kategórii nsjlepšia herečka vo vedľajšej role.
debata chyba
Viac na túto tému: #Alfred Hitchcock