Kamera zvečnila Zamarovského svet

Pandémia postihla aj spisovateľa Vojtecha Zamarovského. Vlaňajší rok bol síce zasvätený jeho storočnici (narodil sa 5. októbra 1919), ale dozvuky zanikli v zdravotnej panike. Akcie však splnili účel a priniesli nové poznatky. Vzniklo napríklad obsažné rozprávanie kameramana Juraja Galvánka, ktorý nakrútil s popularizátorom histórie 13-dielny seriál Veľké civilizácie staroveku očami Vojtecha Zamarovského.

17.06.2020 12:00
Zamarovský Akropola Foto:
Aténska Akropola a vrch Lykavéttos, zľava doprava: V. Zamarovský, Juraj Galvánek, Peter Bolerázsky, Igor Dobiš, Milan Varsík.
debata

Skvelý projekt pripomenula Renata Rábeková z Nadácie Aigyptos. „Verím, že sme si nedožitú storočnicu Vojtecha Zamarovského pripomenuli dôstojne,“ hovorí Renata Rábeková. „V Nadácii Aigyptos sme jeho výročiu venovali celý vlaňajší prednáškový cyklus, ktorý pre verejnosť organizujeme každoročne. Úvodný večer Svety Vojtecha Zamarovského bol o jeho osobnosti. Práve tam odznelo mnoho zaujímavostí o Zamarovskom, záznam je dostupný na YouTube kanáli Nadácie Aigyptos.

Redaktorka Táňa Kusá pripravila pre Rádio Devín v rámci projektu Parnas cyklus čítania zo Zamarovského diela Objavenie Tróje, knihu načítal herec Peter Sklár. Súčasťou cyklu sú aj rozhovory s rôznymi osobnosťami, ktoré so Zamarovským spolupracovali alebo s ním nejako súviseli. Na sklonku roka zorganizoval Július Bruna a Klub priateľov Vojtecha Zamarovského výstavu Cestovateľ stáročiami – 100 rokov Vojtecha Zamarovského, ktorá bola na Trenčianskom hrade.“

Fotky z miest, ktoré zmizli

Prekvapením pre fanúšikov Zamarovského môžu byť však najmä spomienky kameramana Juraja Galvánka, ktorý so Zamarovským nakrútil veľký seriál. Film vedie diváka po stopách Zamarovského kníh. Tému spracovala Renata Rábeková, ktorá priblížila zákulisie seriálu, ale zaujímalo nás aj to, či je seriál dnes dostupný.

„Rozhovor s Jurajom Galvánkom sme pre jeho pracovnú vyťaženosť stihli zrealizovať až v tomto roku. Čakať sa však oplatilo, Juraj Galvánek je zdrojom množstva informácií, zážitkov a zaujímavostí, nielen zo spolupráce s Vojtechom Zamarovským. Práve s ním a malým štábom nakrúcal koncom 80. rokov 13-dielny televízny seriál Veľké civilizácie staroveku očami Vojtecha Zamarovského. Precestovali viacero krajín starovekého sveta. Práva na seriál vlastní Slovenský filmový ústav, pokiaľ viem, nie je zatiaľ dostupný na žiadnom nosiči ani na internete. Bohužiaľ, nie je v možnostiach našej nadácie sprístupniť ho verejnosti. Seriál je však určite aktuálny aj dnes, je výborne spracovaný. Bolo by skvelé, ak by bol dostupný verejnosti, dnešní diváci v ňom tiež nájdu mnoho zaujímavostí a informácií.“

Zaujímavé sú však aj samotné spomienky: „Veľmi ma prekvapilo, že takmer všetky cesty po Európe, Blízkom východe a severnej Afrike absolvovali autom – upravenou aviou, ktorou vyrážali priamo z vtedajšieho Československa. Viac zaujímavostí nebudem prezrádzať, čitatelia si ich nájdu. Celý rozhovor s Jurajom Galvánkom je zverejnený na webstránke Nadácie Aigyptos, v rubrike „Interview s…“ Juraj Galvánek a Július Bruna z Klubu priateľov Vojtecha Zamarovského nám poskytli skvelé fotografie z nakrúcania seriálu. Na mnohých sú historické miesta, ktoré dnes už, bohužiaľ, neexistujú alebo sú poškodené – napríklad pamiatky v Ninive alebo Hatre v dnešnom Iraku. O to sú pre dnešného čitateľa vzácnejšie.“

Galvánkovo svedectvo

Juraj Galvánek spolupracoval aj s režisérom Janom Švankmajerom na Otesánkovi, či na filme Šílení. S Jurajom Lihositom zasa na filme Anonym. Vzniku seriálu o Zamarovskom vraj pomohol aj Miroslav Válek – majú Galvánkove spomienky aj hlbší spoločenský kontext? Svedčia o význame Zamarovského pre českú a slovenskú kultúru?

Juraj Galvánek pri práci v rímskom Koloseu. Foto: © Klub priateľov Vojtecha Zamarovského
Juraj Galvánek - Zamarovský Juraj Galvánek pri práci v rímskom Koloseu.
„Juraj Galvánek je renomovaný kameraman a režisér. Spolupracoval na viacerých filmoch a stovkách dokumentov, bol ocenený. Jeho rozprávanie o spolupráci s Vojtechom Zamarovským prináša viaceré zaujímavé informácie nielen o realizácii seriálu. Spomínaný seriál sa naozaj podarilo zrealizovať aj vďaka podpore Miroslava Válka, aj o tom hovorí kameraman Galvánek. Vojtech Zamarovský bol v tom čase už dávno etablovaný ako skúsený spisovateľ a najmä vynikajúci popularizátor dejín staroveku. Bol držiteľom viacerých ocenení, v roku 2006 dokonca získal od prefektúry Atén za svoje celoživotné dielo čestný titul Veľvyslanec helenizmu. Jeho diela vyšli vo viacerých vydaniach, v miliónových nákladoch, sú preložené do mnohých jazykov. Klub spisovateľov literatúry faktu od roku 2000 každoročne udeľuje Cenu Vojtecha Zamarovského spisovateľom z oblasti literatúry faktu. Bolo by možné vyratúvať ďalej. Dovolím si povedať, že osobnosť a dielo Vojtecha Zamarovského navždy patrí medzi našu, ale aj svetovú kultúrnu špičku,“ uzatvára Renata Rábeková.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vojtech zamarovský