Bažant Kinematograf štartuje 1. júla

Putovný letný filmový festival Bažant Kinematograf zavíta do slovenských miest aj tento rok. Pre súčasnú situáciu však bude jeho aktuálna 18. sezóna trochu skromnejšia ako predošlé.

18.06.2020 12:00
debata
Bažant Kinematograf prinesie do 17 slovenských miest aj film Loli paradička

Prvého júla vyrazí na cestu len jeden retroautobus, ktorý do 17 slovenských miest privezie kolekciu štyroch českých a slovenských filmov. Svoju cestu zavŕši 10. – 15. septembra na Medzinárodnom filmovom festivale Cinematik v Piešťanoch.

„Máme veľké šťastie, že náš projekt letných projekcií českých a slovenských filmov pod holým nebom má už od svojho vzniku silného a zodpovedného partnera, ktorý za ním stojí v dobrých aj horších časoch. Tento rok to len potvrdil. V situácii, keď sa partneri, nielen súkromní, ale aj samosprávy, od kultúry odvracajú, odvolávajúc sa na krízu spôsobenú zastavením štandardného fungovania ekonomiky, spoločnosť Heineken Slovensko urobila všetko preto, aby svoje projekty podržala. Tento rok totiž ukázal aj ďalšiu smutnú vec, že mestá a obce na Slovensku majú na kultúrne podujatia v rozpočtoch žalostne málo prostriedkov, ba dokonca i veľkú nulu, a za naše projekcie sú vďační,“ vyjadrila sa koordinátorka projektu Bažant Kinematograf Ľubica Orechovská s tým, že sa tešia na návrat medzi divákov.

„Usilovali sme sa pokryť väčšinu regiónov Slovenska, navštíviť predovšetkým okresné a spádové mestá a pripraviť trasu, ktorú náš premietací retroautobus bezpečne zvládne. Veríme, že obyvatelia miest, ktoré sa tento rok na našu trasu nezmestili, nám to odpustia a prípadne za Bažant Kinematografom vo svojom regióne vycestujú,“ dodala.

Divádi uvidia aj českú komédiu Vlastníci

Filmoví fanúšikovia a fanúšičky si môžu Bažant Kinematograf užiť v Trnave, Piešťanoch, Trenčíne, Púchove, Žiline, Martine, Ružomberku, Liptovskom Mikuláši, Kežmarku, Spišskej Novej Vsi, Prešove, Košiciach, Rimavskej Sobote, Banskej Bystrici, Nitre, Nových Zámkoch, Hlohovci a na spomínanom Cinematiku. Projekt ponúkne snímky Loli paradička (2019) režisérov Richarda a Víťa Staviarskych, Posledná aristokratka (2019) od Jiřího Vejdělka, Vlastníci (2019) Jiřího Havelku a Cez prsty (2019) od Petra Kolečka.

Viac informácií o podujatí, snímkach a projekciách tohtoročnej putovnej prehliadky nájdu záujemcovia a záujemkyne na webstránke www.kinematograf.sk či na facebookovom účte Bažant Kinematograf.
debata chyba
Viac na túto tému: #Bažant kinematograf