Slnko v sieti odovzdajú v septembri

Slávnostné odovzdávanie národných filmových cien Slnko v sieti sa uskutoční v stredu 9. septembra v priestoroch bratislavskej Starej tržnice. V priamom prenose ho odvysiela RTVS na Jednotke.

20.06.2020 14:00
debata
Najviac nominácií získal film Amnestie

„Som veľmi rada, že sa život v našej krajine po veľmi náročnom období pomaly vracia do normálu a galavečer Slnko v sieti bude jednou z prvých oficiálnych akcií, ktorou tento návrat oslávime,“ uviedla prezidentka SFTA Wanda Adamík Hrycová. „Je skvelé, že budeme oslavovať filmy práve tie nám totiž všetkým pomohli prekonať karanténu pri plnom duševnom zdraví a ukázali nám, aké je umenie pre spoločnosť dôležité,“ dodala.

Medzi kandidátmi na ocenenie vedie s počtom 12 nominácií filmový thriller Amnestie od režiséra Jonáša Karáska o najväčšej väzenskej vzbure v Československu. O cenu v kategórii najlepší hraný film sa bude uchádzať tiež film Nech je svetlo od režiséra Marka Škopa s 11 nomináciami a Punk je hned! od Juraja Šlauka so šiestimi nomináciami. Spomenutí traja režisér zároveň ašpirujú na cenu v kategórii najlepšia filmová réžia.

Len o jednu nomináciu menej má film Nech je svetlo

V kategórii najlepší dokumentárny film je nominovaná trojica titulov Dobrá smrť od režiséra Tomáša Krupu, Skutok sa stal od Barbory Berezňákovej a od režiséra Martina Repku Osamelí bežci: Ideme ďalej.

V jubilejnom 10. ročníku Slnka v sieti sa o ocenenie uchádzalo 24 hraných, dokumentárnych a animovaných filmov. Do druhého kola hlasovania posunuli akademici 14 filmov.

Počas galavečera odovzdajú aj cenu Slnko v sieti za Výnimočný prínos slovenskej audiovizuálnej kultúre a Divácku cenu Slnko v sieti, o ktorej v internetovom hlasovaní rozhodne verejnosť.

Laureátov národnej filmovej ceny mala SFTA pôvodne vyhlásiť 17. apríla. Tento dátum museli organizátori v súvislosti s opatreniami a prevenciou proti šíreniu nového koronavírusu presunúť.
debata chyba
Viac na túto tému: #Slnko v sieti